Eskişehir - Bilecik hattında ardı ardına yeni rezervler bulunuyor! Dünyanın gözü bu bölgede
Eskişehir - Bilecik hattında ardı ardına yeni altın, toryum, nadir element rezervleri bulunuyor... Önümüzdeki yıllarda dünya ekonomisine büyük etki etmesi beklenen rezervlere Eskişehir'de bir yenisi daha eklendi. Dünyanın gözü bu bölgede...
Türkiye'de Eskişehir ve Bilecik'te son dönemde bulunan yeni altın, toryum ve nadir elementler rezervleri dünaynın gözlerinin bu bölgeye çevrilmesine neden oldu. Son olarak Eskişehir'de Kaymaz bölgesinde yeni bir altın kaynağı daha keşfedildi.
Eskişehir ve Bilecik bölgesi son yıllarda yeni bulunan altın ve nadir elementler rezervleri ile de dünyanın ve maden piyasalarının gündemine oturmuş durumda.
Bilecik Söğüt'te 3,5 milyon onsluk altın rezervi bulunmuştu
2021'de Bilecik’in Söğüt ilçesindeki maden sahasında 3.5 milyon onsluk altın rezervi bulduğu açıklanmış ve üretim için hemen çalışmalara başlanmıştı.
Dünyanın en büyük toryum rezervlerinden biri Eskişehir'de
Eskişehir ve çevresindeki dünyanın gelecekteki en değerli madenlerinden olacağı ifade edilen toryum rezervlerinin çıkarılması içinde son yıllarda çalışmalar hızlandırıldı. Toryum teknolojisinin gelişmesi ile sadece Eskişehir'de bulunan rezervin Türkiye'nin yüzlerce yıllık enerji ihtiyacını karşılayacak potansiyelde olduğu ifade ediliyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan müjdeyi vermişti: Dünyanın en büyük ikinci nadir elementler rezervi Beylikova'da bulundu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yıl yaptığı açıklamada Eskişehir'de Beylikova ilçesinde dünyanın ikinci en büyük nadir elementler rezervinin keşfediliğini açıklamış ve bu açıklamada büyük yankı uyandırmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgede yapılacak tesiste üretime başlanacağını da duyurmuş, bu açıklama Eskişehir ve Beylikova'da sevinçle karşılanmıştı. Büyük yankı uyandıran açıklama dünyada gözleri Eskişehir'e çevirmişti. Erdoğan'ın açıklaması sonrasında Eskişehir'e gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de sahada incelemelerde bulunmuş ve “2011’de başlayan çalışmalarımızda toplam 6 yıl içerisinde 125 bin 193 metre sondaj yapıldı. 59 bin 121 numune toplandı sahadan. Bunların analizleri yapıldı ve analizler sonucunda da 694 milyon ton nadir toprak elementi keşfi gerçekleştirilmiş oldu. Bu keşifle dünyanın en büyük ikinci rezerv sahası oldu” demişti.
Sivrihisar'da 20 bin onsluk bir kaynak daha bulundu
Son olarak, Eskişehir'de Koza Altın AŞ'nin Sivrihisar ilçesine bağlı Kaymaz Mahallesi'ndeki tesislerinde tespit edilen 20 bin onsluk kaynaktan 16 bin onsluk altın üretimi hedefleniyor.
Şirket tarafından Kamuoyu Aydınlatma Platformuna (KAP) bildirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Kaymaz işletmemiz mevcut açık ocak sahalarında, 2022 yıllında gerçekleştirilen cevher geliştirme sondajları neticesinde, yaklaşık 20 bin onsluk potansiyel altın kaynağı tespit edilmiştir. Bu kaynaktan yaklaşık 16 bin ons altın üretimi hedeflenmiştir. 2022 yılı içerisinde cevherin Kaymaz işletmesinde üretimi yapılacaktır. Şirketimizin 2022 yılı cirosuna yaklaşık 500 milyon lira katkısı olacaktır." Kaymaz Mahallesi'ndeki tesislerinde tespit edilen altın kaynağının çıkarılması için yürütülen çalışmalar devam ediyor.
Altın, toryum, bor, nadir toprak elemenleri...
Son dönemde bulunan yeni rezervlerle birlikte Eskişehir ve Bilecik bölgesi dünya maden piyasalarında da gözlerin en çok çevrildiği bölgelerden biri oldu. Altın, toryum, bor ve nadir toprak elementleri rezervlerinin, bu madenlere ilişkin teknolojilerin gelişmesi ve dünyadaki fosil yakıt kullanımın azalması ile birlikte bölgenin dünyanın en değerli noktalarından biri haline geleceği ifade ediliyor.