Küpeliler'den dev yatırım! Temelini atan Bakan Varank: "Eskişehir'e gelsinler görsünler"

Eskişehir'de Küpeliler'den dev fabrika yatırımı... Temel atma töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "'Türkiye'de fabrika mı açılıyor?' diyenler bir zahmet gelsinler, Eskişehir'i ziyaret etsinler" dedi.

EKONOMİ 03.10.2022, 14:02 06.10.2022, 15:49
Küpeliler'den dev yatırım! Temelini atan Bakan Varank: "Eskişehir'e gelsinler görsünler"

Eskişehir'de Küpeliler Sunta Fabrikası'nın temel atma töreni büyük bir katılımla gerçekleştirildi.

Temel atma törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof.Dr. Nabi Avcı, TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Hasan Mandal, Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız, MHP Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Başkanı ve Küpeliler Endüstri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nadir Küpeli, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan ve diğer ilgililer katıldı.

Nadir Küpeli: 1 milyar 440 milyon TL’lik bir yatırımla 5 kat birden büyütüyoruz

Temel atma töreninin açılışında konuşan Küpeliler Endüstri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nadir Küpeli, “Küpeliler A.Ş bugün çimento fabrikası, sunta fabrikası, OSB levha fabrikası, ambalaj fabrikası, hazır beton, madencilik, inşaat gibi toplam 7 adet iş kolunda faaliyet göstermektedir. İç Anadolu Bölgesinde tek olan halen orta teknoloji ile günde 277 metreküp üretim kapasitesi olan mevcut sunta fabrikamızı günün şartlarına uygun yüksek teknoloji ve dünya ile rekabet edebilecek endüstri 4.0’a tam uyumlu hale getirmek için 1 milyar 440 milyon TL’lik bir yatırımla 5 kat birden büyütüyoruz. 152 bin 500 metrekare arsa üzerinde kurulu mevcut tesisimizde 93 olan istihdam yeni fabrikamızla birlikte 200 kişinin üzerine çıkacak ve çalışan sayımızın yüzde 40’ı beyaz yakalı olacak.  Temelini atacağımız fabrika Yeni kurulacak hat endüstri 4.0 standartlarını tam olarak karşılayan “Siemplekamp” 9. Jenerasyon Yonga Levha hattına sahip olacak ve sıfır atık ile üretim yapacaktır. 2023 yılı bitmeden tüm üniteleriyle devreye alınmasını planlıyoruz. Sunta fabrikamız Küpeliler Endüstri A.Ş. cirosuna yıllık 2,5 milyar TL’den fazla katkı sağlayacaktır. Üretilen katma değerli ürünler hem iç piyasanın ihtiyacını karşılayacak hem de ihracat yapılarak ülkemize döviz kazandıracaktır” dedi. 

"İthalatı bitirip, ciddi miktarda ihracat yapacak OSB levha fabrikamızı da açacağız"

Başkan Yardımcısı Nadir Küpeli, Gediz’de OSB hizmete alınacak olan yeni levha fabrikasının bu alanda yapılan ithalatı son vereceğini aktararak, “Küpeliler Endüstri A.Ş. tarafından Kütahya’nın Gediz ilçesinde son teknoloji ile 1 milyar TL yatırım yapılarak yenilenen önümüzdeki kasım ayın içerisinde devreye almayı planladığımız Türkiye’nin en büyük, hatta Türkiye’deki mevcut fabrikaların toplam kapasitesinden daha büyük kapasitesi olan ülkemiz tarafından yapılan 66 milyar metreküpten fazla ithalatı bitirip, ciddi miktarda ihracat yapacak olan OSB levha fabrikamızın açılış kurdelesini de sizin kesmenizi arzu ediyoruz Sayın Bakanım” diye konuştu. 

Bakan Varank: "1,5 milyar yatırım bedelli bu tesis Türkiye ve Eskişehir'e önemli katkılar sağlayacak"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nde Küpeliler Sunta Fabrikası'nın temel atma töreninde yaptığı konuşmada, 1,5 milyar lira yatırım bedelli bu tesisin Türkiye'ye ve şehre önemli katkılar sağlayacağına inandığını söyledi.

Türkiye'nin, sunta üretiminde önemli bir ülke olduğunu belirten Varank, şöyle devam etti:

"Ciddi üreticilerimiz var ama şu anda üretimimiz neredeyse ucu ucuna bize yetiyor. Çünkü mobilya sektörümüz çok güçlü, her geçen gün ihracatını artırıyor. Burada önemli bir istihdam sağlanacak, önemli bir katma değer oluşacak. Açıkçası ormanlarda çer çöp olan odunlar buralara getirilip katma değere dönüşmüş olacak. Böyle güzel bir yatırım için müteşebbislerimize çok teşekkür ediyorum. Zaman zaman bize şöyle diyorlar; 'Siz 20 senede sanayi adına ne yaptınız? 20 senede sanayiyi bitirdiniz.' İşte Nadir Bey'e (Nadi Küpeli) sorduk. 7 sektörde faaliyet gösteriyor, bunların 5'ini ne zaman yapmış? Son 20 senede yapmış. Yeni bir yatırımın temelini atıyoruz. Gediz'deki yatırımdan bahsetti, önümüzdeki dönemde yapılacaklardan bahsetti. Peki bu işler nasıl oluyor? Kendi kendine mi oluyor? Sağ olsun onun da güzel bir örneğini verdi, bizim desteklerimiz sayesinde oluyor."

Organize Sanayi Bölgelerine desteklerde bulunduklarını ve yatırıma hazır hale getirdiklerini kaydeden Varank, sanayicilere, yatırımcılara teşvik belgesi verdiklerini aktardı.

"2018'de 540 olan fabrika sayısı şu anda 820... 'Türkiye'de fabrika mı açılıyor?" diyenler bir zahmet gelsinler, Eskişehir'i ziyaret etsinler"

Girişimci ve sanayicilerin yatırımlarıyla Türkiye'nin ihracatta önünün açıldığını dile getiren Bakan Varank, ticaretteki canlılığın diğer sektörlerin de önünü açtığını ifade etti.

Özel sektör ve kamu beraber hareket ettikçe başarı hikayelerini görmeye devam edeceklerini dile getiren Varank, şunları anlattı:

"O '20 senede ne yaptınız ki, Türkiye'de fabrika mı açılıyor?' diyenler bir zahmet gelsinler Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'ni ziyaret etsinler. Türkiye'de üretim oluyor mu, yatırım oluyor mu, sanayi var mı, yok mu? Gelsinler gözleriyle görsünler. Siz onları güzel ağırlarsınız değil mi? Etrafı gösterirsiniz, kendi yatırımınızı gösterirsiniz. Haier'in beyaz eşya fabrikasını gösterirsiniz. 2018'de 540 olan fabrika sayısı şu anda 820" dedi.

"Uydu fotoğraflarını paylaştım. Dedim ki 'Eğer Türkiye'de sanayi olmuyorsa, yatırım olmuyorsa Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi o halden bu hale nasıl geldi?'"

Bakan Varank, "Zaten biliyorsunuz uydu fotoğraflarını paylaştım. Dedim ki 'Eğer Türkiye'de sanayi olmuyorsa, yatırım olmuyorsa Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi o halden bu hale nasıl geldi?' İnsanlar binaları yapıp boş mu tutuyor? İçini depo olarak mı kullanıyor? Burada üretim var, burada yatırım var."

Kamu olarak yatırımlar konusunda üzerlerine düşeni yapmaya devam edeceklerini dile getiren Varank, "İstediğiniz yatırımı yapabilirsiniz, istediğiniz kadar sermayeniz olabilir ama orada emek verecek, ter dökecek, emekçileriniz yoksa fedakar emekçileriniz yoksa hiçbir şeyde muvaffak olamazsınız. Onun için biz emekçi kardeşlerimizi de çok önemsiyoruz. Ancak onların hakkını, alın terini verirsek bu işten düzenli ve güzel bir şekilde ilerler." değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomi ve enflasyon konusunda yaşanan gelişmelere değinen Varank, şöyle konuştu: "Cumhurbaşkanımız kabineyi topladı, dedi ki 'Arkadaşlar bu böyle olmaz. Asgari ücreti güncellememiz, asgari ücrete zam yapmamız lazım ki sabit sabit gelirli vatandaşlarımız bu enflasyon altında bu kadar ezilmesinler.' 1960'lardan beri asgari ücret uygulaması bu ülkede var. Bu ülke enflasyonu ilk defa mı görüyor? 2000 yılından önceyi bir değerlendirin. Yüzde 80, yüzde 200 enflasyonları yaşadık ama o zaman hiçbir iktidar 'Temmuz ayında enflasyonu güncelleyeyim, emekçi kardeşlerimizin biraz olsun işlerini kolaylaştırayım' demedi ama biz bunu dedik, enflasyona ezdirmemek için asgari ücreti güncelledik. Ocak ayında da inşallah sabit gelirli vatandaşlarımızın işine yarayacak bir zammı onlara yapmış olacağız. Emekçilerimizin hakkını vermek için de gayret göstereceğiz."

Bakan Varank: URAYSİM'i başardığımızda göreceksiniz...  - Detaylar için tıklayın 

Eskişehir'de Bakan Varank ile büyük açılış... "Eskişehir'de istihdam artacak"

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@