7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde can kaybı 5 bini aştı
Türkiye tarihinin en büyük deprem felaketiyle mücadele ediyor. Pazartesi günü Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki deprem 10 ili etkiledi. Deprem komşu ülkelerde de etkili oldu.
Türkiye tarihinin en büyük deprem felaketiyle mücadele ediyor. Pazartesi günü Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki deprem 10 ili etkiledi. Deprem komşu ülkelerde de etkili oldu. Son verilere göre Pazartesi günü yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle 5 bin 894 kişi hayatını kaybetti.
Türkiye’yi sarsan Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremde 10 ilde 6 bin 200'ü aşan bina yıkılırken arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor.
AFAD'ın yaptığı açıklamaya göre Pazartesi günü 04:17'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli 7,7 büyüklüğünde bir deprem yaşandı. Yerin 5 kilometre derinliğinde gerçekleşen ilk depremin büyüklüğü ilk olarak 7,4 olarak açıklanırken, yapılan ölçümlerin neticesinde depremin büyüklüğü 7,7'ye revize edildi. Bu deprem 1939 yılında gerçekleşen Erzincan depreminden bu yana yaşanan en ağır deprem felaketi oldu.
Saatler 13:24'ü gösterdiğinde deprem bölgesi ikinci bağımsız bir depremle sarsıldı. AFAD'ın belirlemelerine göre Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi merkezli ikinci depremin büyüklüğü 7,6 oldu.
Deprem 10 ili etkisi altına alırken, deprem bölgesindeki yerleşim birimleri 6'yı aşan büyüklüğe sahip artçı sarsıntılarla sarsıldı. AFAD'ın 04:30 itibariyle yaptığı açıklamaya göre 7,6'lık Elbistan depremiyle birlikte ilk depremin ardından 243 sarsıntı kaydedildi.
Akar: Bütün birlik, karargah ve garnizonlar sivil vatandaşlara açıldı
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar deprem bölgesinde bulunan bütün birlik, karargah ve garnizaonların tamamen sivil vatandaşlara açıldığını duyurdu.
Milli yas ilan edildi, eğitime ara verildi
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Türkiye genelinde 13 Şubat’a kadar eğitime ara verildiğini duyurdu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, deprem bölgesinin afet bölgesi ilan edileceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yedi günlük milli yas ilan edildi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Romanya, İsviçre, Azerbaycan ve Lübnan’dan gelen kurtarma ekiplerinin deprem bölgesine gönderildiğini açıkladı.
Oktay, 330 binden fazla depremzedenin otel ve üniversite kampüslerine yerleştirildiğini söyledi.
Suriye'de hayatını kaybedenlerin sayısı bini aştı
Suriye, Lübnan, Kıbrıs, Irak, Mısır ve İsrail’e kadar hissedilen depremde, AP’ye göre Suriye’de binden fazla kişi hayatını kaybetti.
Yaralılar İstanbul ve Ankara'ya taşındı
Milli Savunma Bakanlığı da TSK’ya ait uçaklarla deprem bölgesindeki yaralıların Ankara ve İstanbul’a getirildiğini ve bölgeye ihtiyaçların ulaştırıldığını, TCG İskenderun gemisinin depremden etkilenenlerin tahliyesi için görevlendirildiğini, askerlerin enkaz altında kalanların kurtarılması çalışmalarına katıldığını ve depremzedelere yemek ulaştırıldığını bildirdi.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Hatay’da ihtiyacı karşılamak üzere seyyar sahra hastanesi kurulacağını duyurdu. Bölgeden, yeterli yardımın ulaşmadığı yönünde açıklamalar da geliyor.
Hatay Havaalanı pisti zarar gördü, İskenderun Limanı'nda yangın sürüyor
Deprem nedeniyle Gaziantep ve Hatay’da bazı otoyollar trafiğe kapanırken, Ulaştırma Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, Hatay, Malatya, Adıyaman ve Kahramanmaraş havaalanlarında hasar meydana geldi. Kahramanmaraş ve Gaziantep havaalanları yardımlar dışında sivil uçuşlara kapatıldı.
İskenderun Limanı'nda Pazartesi günü yaşanan depremlerin ardından devrilen konteynerlerde çıkan yangın sürüyor.
Kahramanmaraş merkezli ve 10 ili etkileyen depremler sırasında dün henüz belirlenemeyen nedenle konteynerlerde çıkan yangın gece boyunca devam etti.
Çevreye yayılması nedeniyle büyüyen yangından yükselen dumanlar, İskenderun ilçesinin birçok noktasından görülüyor.
TCSG Yaşam gemisinin de destek verdiği ekiplerin alevleri kontrol altına alma çalışmaları sürüyor.