Ehliyet yenileme için son tarih yaklaşıyor! İşte ehliyet değişimi için tüm gerekli işlemler

Eski tip sürücü belgesini yenilemek isteyenler tarafından ehliyet yenileme işlemleri merak ediliyor. Bu nedenle ehliyet yenilemeyle ilgili detayların neler olduğu araştırılıyor. Peki ehliyet yenileme nasıl yapılır, gerekli evraklar neler? e-Devlet sağlık raporu nasıl alınır, nasıl yenilenir? Kişisel sağlık bilgi formu olmadan sürücü belgesi alınır mı? Ehliyet yenileme ücreti 2022 ne kadar? İşte konuyla ilgili tüm detaylar...

HAYAT 31.08.2022, 16:16 01.09.2022, 17:14
Ehliyet yenileme için son tarih yaklaşıyor! İşte ehliyet değişimi için tüm gerekli işlemler

Eski tip sürücü belgesini yenilemek isteyenler tarafından ehliyet yenileme işlemleri merak ediliyor. Bu nedenle ehliyet yenilemeyle ilgili detayların neler olduğu araştırılıyor. Peki ehliyet yenileme nasıl yapılır, gerekli evraklar neler? e-Devlet sağlık raporu nasıl alınır, nasıl yenilenir? Kişisel sağlık bilgi formu olmadan sürücü belgesi alınır mı? İşte konuyla ilgili tüm detaylar...

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, 1 Ocak 2016'dan önce düzenlenen eski tip sürücü belgelerinin değiştirilme süresinin 31 Aralık 2022'ye uzatıldığını bildirdi bu yüzden eski tip sürücü belgelerinin 31 Aralık 2022'ye kadar yenilenmesi gerekiyor. Yenilenmeyen ehliyetler ise geçersiz sayılacak.

Peki ehliyet yenileme nasıl yapılır?

Ehliyet yenileme için ilk önce randevu alınması gerekiyor.

Randevular ise internet üzerinden, Alo 199 Çağrı merkezinden, mobil uygulamadan ya da ’nvi.gov.tr’den oluşturulabiliyor.

Randevu oluşturulduktan sonra sürücü belgesini yenileme işlemi gerekli evraklarla birlikte nüfus müdürlüklerinden tamamlanıyor.

Ehliyet yenileme zorunlu mu ?

Ehliyetleri yenilemek zorunludur. İçişleri Bakanlığı bünyesindeki Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre ehliyet yenileme süresi belirlendi ve 31.12.2022 tarihinden önce yenisiyle değiştirilemeyen eski tip sürücü belgelerinin geçerliliği söz konusu olmayacak ve bu belgeler resmi işlemlerde kullanılmayacak.

İnternetten ehliyet yenileme randevusu nasıl alınır?

İnternet üzerinden randevu almak için ilk olarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün randevu sistemi sayfasını açın.

Karşınıza çıkan sayfada ikinci sırada yer alan “sürücü belgesi randevu al” yazısına tıklayarak işleme başlayabilirsiniz.

Daha sonra karşınıza çıkan bilgi ekranında yazılan uyarıları okuyup anladığınızı ve şartları kabul ettiğinizi belirten “kabul ediyorum” yazısına tıklayın. Bu bölümde size randevu iptali halinde en geç randevu vaktinden iki gün önce randevuyu iptal etmeniz gerektiği, aksi halde bir ay boyunca yeniden randevu alamayacağınızı anlatan bir metin bulunuyor.

Sürücü kimlik kartı yenileme işlemi için randevu alırken bu sayfada ilgili boşluklara ad, soyad, T.C. kimlik numarası, cep telefonu numarası, elektronik mail adresi ve sayfada yer alan güvenlik kodu doğru bir şekilde yazılmalı ve son olarak sol alt bölümde yer alan “devam et” butonuna basılmalıdır.

Randevu işlemine devam ederken bu aşamada sürücü belgesi için hangi şehirden ve ilçeden randevu almak istediğinizi seçmeniz gerekiyor. İlk olarak sol taraftaki bölümden randevu almak istediğiniz şehri seçin ve sağ tarafta açılan listeden de hangi ilçeden randevu almak istediğinizi belirleyin.

Eğer yenileme işlemini daha hızlı gerçekleştirmek istiyorsanız ilçe nüfus müdürlüklerinin yanında yazan en erken randevu tarihlerine bakabilir ve ona göre tercih yapabilirsiniz.

İl ve ilçeyi seçtikten sonra sağ alt bölümde yer alan “ileri” butonuna tıklayın.

Bu sayfada kimin adına sürücü belgesi randevusu almak istediğiniz belirleyin. Hizmeti kullanarak yalnızca kendi adınıza veya anneniz, babanız, çocuğunuz ve eşiniz için randevu alabilirsiniz. Kişilerin yanındaki “ekle” butonuna tıklayarak randevu almak istediğiniz kişileri seçin ve sağ alt tarafta yer alan “ileri” butonuna basın.

Bu aşamada ise karşınıza çıkan sayfanın sol tarafından randevu işlemini gerçekleştireceğiniz kişiyi seçin ve sağ taraftaki bölümden hangi tarihte ve saatte randevu almak istediğinizi belirleyip sağ alt tarafta yer alan “ileri” butonuna tıklayın.

Bu noktadan sonra talimatları takip ederek randevu alma işleminizi tamamlayabilirsiniz. Randevu vakti gelmeden önce sürücü belgesi ücretini yatırmayı unutmamanız gerekir. Ücretin yatırılmaması durumunda randevu vaktinde kuruma gidilse de istenen işlemler gerçekleştirilmeyecektir.

Ehliyet yenileme için gerekli evraklar

  • Kimlik Belgesi (Nüfus Cüzdanı - Yeni Kimlik Kartı ya da Pasaport)
  • Eski sürücü belgesi
  • Yeni çıkarılmış Sürücü Sağlık Raporu
  • Sürücü belgesi
  • Değerli kâğıt ve harç bedeli, vakıf payı makbuzu
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan
  • Adli Sicil Belgesi (Adliye veya E-devlet aracılığıyla da alınabilir)
  • Ayrıca Nüfus Müdürlüğünde verilecek parmak izi.

Sürücü belgesi sağlık raporu için gerekli belgeler

  • Nüfus cüzdanı, kimlik kartı ya da pasaport
  • Kan grubu bilgisi
  • Parmak izi
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Ödeme makbuzu
  • Gözlük ya da lens kullanılıyorsa ilgili belge
  • Protez kullanımı var ise ilgili belge
  • Sürekli kullanılan ilaç ya da bir rahatsızlık var ise ilgili belge
  • e-Devlet kişisel sağlık formu

Sürücü belgesi almak ya da yenilemek isteyenlerin, gerekli sağlık raporunu almak için bu belgeleri eksiksiz olarak bir araya getirmeleri gerekiyor.

Kişisel sağlık bilgi formu olmadan sürücü belgesi alınır mı?

Sürücü belgesi almak ya da yenilemek isteyen kişilerin sağlık raporu almadan önce e-Devlet üzerinden kişisel sağlık bilgi formu alması şart. Sonrasında ilgili kurumlardan sağlık raporu alıp işlemlere devam edebilirler.

e-Devlet üzerinden sağlık raporu nasıl alınır?

Sürücü sağlık raporu dahil tüm sağlık raporları için başvuru oluşturmanız gerekiyor. Bu süreci hızlandırmak için başvuruyu e-Devlet üzerinden yapabiliyorsunuz.

Adım adım e-Devlet üzerinden sağlık raporu başvurusu

e-Devlet hesabınıza giriş yapın.

Ana sayfadan e-Hizmetler kısmına girin. Ardından Sağlık hizmetlerinin yer aldığı sayfaya girin.

Buradan “Kişisel Sağlık Bilgi Formu” seçeneğini seçin.

Eğer şahsınıza ait bir sağlık raporu yoksa, sağ üstte yer alan “Yeni Başvuru” seçeneğini seçin.

Karşınıza çıkan sayfada sizden bazı kişisel bilgileriniz istenecek. Bu boşlukları uygun, doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurun.

Sonrasında altta bulunan “Devam Et” seçeneğine tıklayın. Böylece sürücü sağlık raporu başvuru talebiniz tamamlanmış olacak.

Belli aralıklarla sayfayı kontrol edip başvurunuzun onaylanıp onaylanmadığını görebilirsiniz. Formunuz tamamlandıktan sonra aile hekimi, devlet hastanesi ya da özel hastanelerden sürücü sağlık raporu alabilirsiniz.

2022 ehliyet harçları ne kadar?

Yeni yılda ehliyet harçları aynı değerleme oranında artacak. A sınıfı ehliyet harcı, 272 liradan 370 lira 40 kuruşa, B sınıfı ehliyet harcı ise 820 liradan 1116 lira 90 kuruşa çıkacak. Diğer ehliyet harçları ise bin 368 liradan bin 863 lira 70 kuruşa yükselecek.

A sınıfı: 370,40 TL

B sınıfı: 1.116,90 TL

Diğer: 1.863,70 TL

Ehliyet yenileme ücreti 2022 ne kadar?

Yeni tip ehliyetlerini yenilemek isteyenlerin, kaybedenlerin veya çaldıranların ödeyecekleri ücret: 225+45TL'dir. 2022 yılında ehliyet yenilemek için ödenecek ücret 13 TL değerli kağıt bedeli, 2 TL vakıf payı olmak üzere toplamda 15 TL olacak.

Ehliyet yenileme ücreti nasıl yatırılır?

Sürücü belgesi ücretlerini yatırmak için iki farklı yöntem bulunur. Vatandaşlar isterlerse kurum tarafından duyurulan anlaşmalı banka şubeleri aracılığıyla bizzat ödeme yapabildikleri gibi internet aracılığıyla hızlı bir şekilde de ödemelerini gerçekleştirebilirler.

Bankadan ödeme yöntemi

Sürücü belgesi için belirlenen ücretleri yatırabileceğiniz bankalar Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün resmi web sitesi aracılığıyla duyurulmuştur. Bu bankalar şunlardır:

  • Kuveyt Türk Katılım Bankası
  • T.C. Ziraat Bankası
  • Albarakara Türk Katılım Bankası
  • Akbank
  • ING Bankası
  • QNB Finansbank
  • Aktif Yatırım Bankası
  • Denizbank
  • Türkiye Vakıflar Bankası
  • Türkiye Halk Bankası
  • Türkiye Garanti Bankası
  • Şekerbank

İnternet sitesinden ödeme

Gelir İdaresi Başkanlığı çatısı altında faaliyet gösteren İnternet Vergi Dairesinin resmi web sitesi üzerinden ehliyet için talep edilen ücretleri randevudan önce ödeyebilirsiniz.

Karşınıza çıkan sayfanın sol alt bölümünde yer alan kırmızı renkli menüde en alt sırada yer alan “harç ve değerli kağıt bedeli ödeme” yazısına tıklayın.

5i3ugvg43gqjhlws6fcocltlaxxkfa93uyqhpluj.jpeg

Karşınıza çıkan ödeme tercihi ekranından sol tarafta üçüncü sırada yer alan “sürücü belgesi harcı ödeme” yazısına tıklayarak işlemlere devam edebilirsiniz.

Otomatik olarak açılan harç ve değerli kağıt bedeli ödeme ekranında ilgili boşlukları doldurmanız gerekir. Bu formda ilk olarak T.C. kimlik numaranızı yazın ve sonrasında adınızı, soyadınızı, şehri ve paranın yatırılacağı vergi dairesini ya da mal müdürlüğünü belirleyin. Alt tarafta yer alan “sürücü belgesi” bölümünden ehliyetinizin türünü seçin.

Bu işlemin sonunda sağ alt taraftaki harç bedeli bölümünde ödemeniz gereken ücret belirecektir. Bu ücreti ödemek istemeniz halinde en alt tarafta yer alan yeşil renkli butonda yer alan “öde” yazısına tıklayabilirsiniz.

Ödeme işlemini banka kartı, kredi kartı ya da sanal kart kullanarak gerçekleştirmeniz mümkündür. İşlemi gerçekleştirirken tarafınızdan kart numarası, kart sahibinin ad ve soyad bilgileri, kartın son kullanım tarihi ve güvenlik kodu gibi bilgiler istenebilir. Ayrıca güvenlik amaçlı olarak banka tarafından size iletilecek kısa mesajdaki ödeme onay kodunu da ilgili ekrana girerek işleminizi tamamlayabilir ve ödemenizi sonlandırabilirsiniz.

Ödemeyi yaptıktan sonra tarafınıza iletilen dekontu saklamanız ve randevu esnasında yetkili tarafından talep edilmesi halinde göstermeniz gerekebilir.

Yorumlar (1)
Sami TÖREN 2 yıl önce
Verdiğiniz bilgilerden çok yararlandım.Çok teşekkür ederim.

Gelişmelerden Haberdar Olun

@