ESTÜ yıllardır Eskişehir için çağrı yapıyor! Büyükerşen neden kabul etmedi?
Eskişehir'in yıllardır Deprem Master Planı olmaması yeniden Eskişehir medyası gündeminde... Yaşanan durum Eskişehir Teknik Üniversitesi'nin yıllardır Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'ne yaptığı çağrıları da akıllara getirdi. Peki Büyükerşen bu hayati konuda neden ESTÜ'nün çağrıları ile ilgilenmedi?
Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremler ve sonrasında devam eden depremler Türkiye'de deprem gerçeğini bir kez daha hatırlatırken, fay hatlarının bulunduğu Eskişehir ve çevresindeki binaların güvenliği de yeniden gündemde...
Yıllardır çok eleştirilmesine, İnşaat Mühendisleri Odası, Jeololoji Mühendisleri Odası gibi kurumlar ve üniversitelerin sürekli dikkat çekip çağrıda bulunmasına rağmen Eskişehir'in halen Deprem Master Planı olmaması da eleştiri konusu olmaya devam ediyor.
Depremler sonrası geçtiğimiz günlerde Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı ve Tepebaşı belediyeleri ile birlikte yaklaşık 20 bin binada ön inceleme çalışması yapılacağını açıklasa da, Eskişehir'in Deprem Master Planı konusunda somut bir açıklama geşlmiş değil ve belirsizliğin sürmesi de tartışma yaratıyor.
Eskişehir Deprem Master Planı'nın halen yapılmamış olması Eskişehir basını ve medyasının da gündeminde...
Jeoloji Mühendisleri Odası’nın o raporunu Murat Taşkın hatırlattı: "Eskişehir Deprem Master Planı hazırlanmalı"
Gazeteci Murat Taşkın, Sakarya gazetesindeki "Eskişehir deprem raporu ne diyor?" başlıklı köşe yazısında Jeoloji Mühendisleri Odası’nın 2021 yılındaki Eskişehir deprem raporunu ve o raporda yapılan uyarıları hatırlatmıştı.
Murat Taşkın, raporda yer alan uyarılardan bazılarını da şu şekilde hatırlatmıştı:
-Deprem master planı hazırlanmalı.
-Diri fay hatlarının yeri net olarak belirlenmeli…
-Fay sakınım bandı üzerindeki bina ve yapılar zaman içinde kaldırılarak, bu alan içinde kalan nüfus azaltılmalı…
-Master plan doğrultusunda fay hatları üzerinde kalan alanlarda bina ve bina türü yapılara sınırlama getirilmeli…
-Yüzey faylanması tehlikesi kuşağı içinde kalan yerler, park ve günü birlik kullanılacak hale getirilmeli…"
Erman Gölet: Yıllar öncesinde Eskişehir’in deprem mastır planı çıkarılması gerektiğini gündeme getirmiştik
Öte yandan Sonhaber gazetesinden Meltem Karakaş Kaya ile geçtiğimiz günlerde yaptığı röportajda İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Kurucu Başkanı Erman Gölet de yıllar önce Eskişehir’in deprem mastır planı çıkarılması gerektiğini birçok kez gündeme getirdiklerini bir kez daha hatırlattı. Erman Gölet, "Deprem sonuçta olacak. Bize düşen temel görev deprem dayanımı yüksek yapı üretmek. Tabi 1970’li yılların başından itibaren özellikle Eskişehir merkezde, ana caddelerinde zemin artı altı veya zemin artı yedi kat olarak yapılan yapılarda ciddi problemler olduğunu düşünüyoruz. Yıllar öncesinde Eskişehir’in deprem mastır planı çıkarılması gerektiğini de gündeme getirmiştik" dedi.
ESTÜ 2019'da Büyükşehir'e çağrıda bulunmuştu: Eskişehir'in deprem master planı olmalı, bizden istenirse 6 ay içinde yaparız
Yaşanan felaketler, tartışmalar ve açıklamalar Eskişehir'in Deprem Master Planı olmamasını yeniden gündeme taşırken, Eskişehir Teknik Üniversitesi'nin yıllardır Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'ne bu yönde yaptığı çağrılar geldi. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, içinde bulunan ve Türkiye'de tek olan Sismik İzolatör Merkezi ile gündeme gelen Eskişehir Teknik Üniversitesi'nin uzmanları yıllardır Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'ne Eskişehir'in deprem master planını yapabilmek için çağrıda bulunuyordu.
2019 yılında da ESTÜ Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü'nden Dr. Öğr. Üyesi Muammer Tün, 2Eylül gazetesinden Can Hacıoğlu'na yaptığı açıklamalarda, "Eskişehir'in deprem master planına ihtiyacı var. ESTÜ’den istenirse 6 ayda hazırlayabiliriz" demişti.
Tün, Eskişehir'in yapı stoku ve yerel zemin koşulları anlamında deprem master planına ihtiyacının olduğunu belirterek, planların Büyükşehir Belediyeleri tarafından hazırlandığını, kendilerine bu konuda bir teklif gelmediğini söylemişti. Tün, ESTÜ’den master planı hazırlanması istenmesi halinde Eskişehir’in planlarının 6 ayda hazırlanabileceğini söyledi.
Eskişehir Deprem Master Planı yıllardır neden yok? Şimdi yapılacak mı? Gözler Büyükerşen'de...
Öte yandan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin İstanbul, İzmir, Bursa gibi illerin aksine halen neden yıllardır Eskişehir Deprem Master Planı hazırlamadığı merak konusu olmaya devam ediyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen yaptığı son açıklamalarda Eskişehir'in yapı stoğunun inceleneceğini belirtirken, Eskişehir Deprem Master Planı hakkında bir açıklamada bulunmaması dikkat çekiyor.
İlgili kurumların ve uzmanların yıllardır "Hemen yapılmalı" diye çağrıda bulunduğu ve bulunmaya devam ettiği Eskişehir Deprem Master Planı yapılacak mı kamuoyunda merakla bekleniyor.