EYT başvurusu nereden, nasıl yapılır? e-Devlet EYT başvuru adımları

EYT kanun teklifi için Meclis görüşmeleri tamamlanmasının ardından Emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin Kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Peki, EYT başvurusu başladı mı, nasıl yapılır? İşte e-Devlet EYT başvuru adımları ve EYT düzenlemesi 2023 son detaylar...

HAYAT 03.03.2023, 09:44 03.03.2023, 15:01

TBMM Genel Kurulu'nda milyonların beklediği EYT kanun teklifi, Meclis Genel Kurulu görüşmelerinin ardından kabul edildi ve yürürlüğe girdi. 

Meclis'te açıklamalarda bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, "Mevcut yasa ile yaş şartı, prim ve sigortalılık süresini tamamlayan emekli oluyor. Biz 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olan çalışanlar için burada yaş şartını kaldırıyoruz. Yeni bir şart kesinlikle getirmiyoruz" dedi.

3 Mart düzenlemesine göre Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Başvuru süreci ise düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından başladı. Kanun, 4 maddeden oluşuyor.

EYT düzenlemesinin yürürlüğe girmesiyle beraber hak sahipleri, SGK ve e-devlet üzerinden emeklilik başvurusunda bulunabilecek. 

İlk etapta yaklaşık 2 milyon 250 bin kişinin emekli olmasını sağlayacak düzenlemenin çıkmasının ardından başvuru yapılmasıyla birlikte maaş hakkı da kazanılmış olacak. 

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na eklenen geçici maddeyle, ilgili kanunlara göre, teklifin yürürlük tarihinden sonra aylık bağlanması talebinde bulunanlardan yaşlılık veya emekli aylığı bağlanacak olanlar, söz konusu hükümlerde yaş dışındaki diğer şartları taşımaları halinde yaşlılık veya emekli aylığından yararlanacak.

Bu hüküm esas alınarak geriye dönük herhangi bir ödeme yapılmayacak ve geriye dönük hak talep edilemeyecek.

İlk kez yaşlılık veya emekli aylığı bağlananlardan, yaşlılık veya emekli aylığı talebi nedeniyle işten ayrılış bildirgesi verilenlerin işten ayrılış tarihini takip eden 30 gün içinde en son çalışılan özel sektör iş yerinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya başlamaları halinde, çalışılmaya başlandığı tarihten itibaren, sosyal güvenlik destek primi işveren hissesinin 5 puanlık kısmına isabet eden tutar Hazinece karşılanacak.

Sosyal güvenlik destek primi işveren hissesi indiriminden yararlanılan sigortalının işten ayrılması halinde, bu indirimden tekrar yararlanılamayacak.

Kamu kurum ve kuruluşlarında kadroya alınan işçiler, il özel idareleri ve belediyeler ile bağlı kuruluşlarında ve bunların üyesi olduğu mahalli idare birliklerinde, birlikte veya ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlası il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlarına ait şirketlerde işçi statüsüne geçirilenlerin; emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmaları halinde, çalıştırıldıkları kamu kurum ve kuruluşları veya şirketlerce iş sözleşmelerinin feshedilmesini zorunlu tutan düzenlemeler yürürlükten kaldırılacak.

EYT başvurusu nereden, nasıl yapılır?

Koşulları yerine getirenler, süre sınırı olmaksızın, SGK, PTT ve e-Devlet'ten başvuru yapabilecek. 

EYT düzenlemesinden yararlanmak isteyenler emeklilik için başvuru dilekçesi verecek.

EYT’liler, sosyal güvenlik merkezlerine gitmeden emeklilik başvurularını yapabilecekleri gibi, emeklilik ile ilgili tüm işlemleri de buradan takip edebilecekler. 

Adım adım e-Devlet EYT başvurusu

e-Devlet üzerinden arama çubuğuna EYT yazınca, "Sosyal Güvenlik Kurumu/ Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi" butonuna tıklayarak adımları takip edecekler. O adımlar sonrası işlemlerini tamamlayabilecekler. Vatandaşlar arama yerine EYT yazdıkları an başvuru sistemine gidebilecekler.

-e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra ‘gelir, aylık ödenek talep belgesinin verilmesi belgesi’ne tıklayın.

-Ardından sayfada çıkan yeni başvuru sekmesine tıklayın.

-Tahsis talep türü olarak ise "yaşlılık aylığını" seçin.

-SSK kapsamında aylık talep edeceklerin "4A", Bağkur kapsamına girenlerin ise "4B" seçeneğini işaretlemesi gerekiyor. Seçim yaptıktan sonra "başvur" butonu tıklayın.

-Maaş ödemesinin yapılacağı bankayı seçtikten sonra açıklama kısmına maaşınızı almak istediğiniz şubeyi yazın.

-Diğer iletişim bilgilerini de doldurun.

-‘Aylık alıyor mu?’ sorusunu da "evet" veya "hayır" olarak yanıtlayın.

-Son aşamada "ileri" butonu ardından "başvur" butonuna basılarak bilgiler SGK’ya gönderilmiş olacak.

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@