Prof. Dr. Aras uyardı... Bunları yapmaya hemen başlamalıyız
ESOGÜ'den Prof. Dr. Haydar Aras'tan önemli uyarılar... Herkes bunları hemen yapmaya başlamalı...
ESOGÜ Tasarruf Ekonomisi ve Sürdürülebilirlik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Haydar Aras, Enerji Tasarrufu Haftası nedeniyle bir yazı kaleme aldı. Prof. Dr. Aras, yazısında tüketim alışkanlıklarına değinerek daha sürdürülebilir bir dünya için neler yapılması gerektiğini anlattı.
Haydar Aras'ın yazısı şu şekilde "Ülkemizde, enerji kaynaklarının yerinde ve verimli kullanılmasını yaygınlaştırmak ve bu konuda toplumun tüm kesimlerinin bilinçlenmesi için her yıl Ocak ayının 2. haftası “Enerji Tasarrufu Haftası” olarak kutlanmaktadır. İnsanoğlunun yaşadığı gezegen olan Dünyamızı koruyabilmek ve sürdürülebilirliği temin edebilmek için enerjinin, suyun ve besin kaynaklarımızın verimli kullanımı ve tasarrufu son derece önem arz eden bir konudur. Küresel ısınmaya yol açan karbondioksit, su buharı, azot oksitler ve kloro-floro karbon gazlarının atmosferdeki miktarının azaltılması, günümüzde pek çok mühendislik disiplinlerinin temel amacı haline gelmiştir. Karbondioksit salınımı azaltmanın en uygun yolu ise enerji tasarrufu ve verimli kullanım ile mümkün olacaktır
Kolay önlemlerle büyük etki yaratılabilir... İşte yapılması gerekenler
Küresel ısınmayı önlemek ve önlenmesine katkı sağlayabilmek için alacağımız bireysel tedbirlerden birkaç örnek vererek konunun önemini vurgulamak gerekirse; evde en çok kullandığınız 5 ampulü, enerji tasarruflu olanlarla değiştirdiğimiz takdirde ve bu uygulamanın sadece 2.5 milyon evde yapıldığını varsayarak 1 yılda 800.000 aracın atmosfere verdiği sera gazına eşdeğer emisyonun atmosfere atılmasını engellemiş oluruz. Aynı zamanda bu uygulama ile aile ekonomisine de önemli ölçüde katkı sağlayacağımız tartışma götürmez bir gerçektir. Gelecek nesillerimize daha yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için evlerdeki televizyonları teke indirmeliyiz. Klimaların filtrelerini 3 ayda bir değiştirmeliyiz. Kirlenen filtreler hava akışını yavaşlatacağından cihaz daha fazla enerji harcayacaktır. İşyerlerimize veya evlerimize alacağımız yeni ekipmanların mutlaka enerjiyi etkin kullanan tipte olmasına dikkat etmeliyiz. Evlerimizde ve işyerlerimizde, kullanmadığınız zamanlarda, TV, radyo, bilgisayar gibi elektronik cihazların fişlerini çekmeyi unutmamalıyız.
Suyumuz her geçen gün azalıyor
Ülkemizde, su kullanımındaki savurganlığı azaltılmak zorundayız, zira Türkiye su zengini bir ülke değildir. Kişi başına düşen yıllık su miktarına göre ülkemiz; su azlığı yaşayan bir ülke konumundadır. Kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarımız 1500 m3 civarındadır ve nüfus artış oranımızın bu şekilde giderse 2030 yılında kişi başı 1000 m3 civarına düşeceği tahmin edilmektedir. Ayrıca, ülkemizin ağaçlandırma çalışmalarına acilen başlanmalı ve tüm açık alanlar ormanlaştırılmalıdır. Lütfen gelecek nesiller için yaşanabilir bir atmosfer ve çevre için gayret gösterelim ve enerji kullanımında, su kullanımında, besin kaynaklarımızın kullanımında tasarruf edelim ve tasarruf bilincinin aşılanmasında çevremize örnek olalım."
Gelin hep birlikte tüketim alışkanlıklarımızı değiştirelim, hem biz kazanalım hem de ülkemiz kazansın."