Uzmanından mutfak ve banyo için sürdürülebilir yaşam önerileri

Sade ve Sürdürülebilir Yaşam Uzmanı Hale Acun Aydın, mutfak ve banyodaki gündelik faaliyetler sırasında hayata geçirilebilecek sürdürülebilir yaşam önerilerini paylaştı.

HAYAT 22.03.2023, 10:42 22.03.2023, 10:47
Uzmanından mutfak ve banyo için sürdürülebilir yaşam önerileri

Sade ve Sürdürülebilir Yaşam Uzmanı Hale Acun Aydın, mutfak ve banyodaki gündelik faaliyetler sırasında hayata geçirilebilecek sürdürülebilir yaşam önerilerini paylaştı.

Gündelik hayatta beslenme seçiminden su kullanımına kadar birçok faaliyet sırasında alınabilecek bireysel önlemler, sürdürülebilir günlük yaşamı destekleme, daha az karbon ve su ayak izi bırakma, dolayısıyla çevreye, iklime ve diğer canlı türlerinin devamına katkı sunma açısından büyük önem taşıyor.

Alınabilecek bireysel önlemler hakkında açıklamalarda bulunan Aydın, çevre açısından sürdürülebilirliğin önemine dikkati çekerek, "Yaptığımız her şeyde kaynak tüketiyoruz. Yaptığımız her aktivitenin, yediğimiz her gıdanın ya karbona etkisi oluyor ya da su ayak izi oluyor dolayısıyla çevredeki kaynakları kullanıyoruz. Bu kaynakları doğru kullanmak, onları tüketmeden devamlılığını sağlayacak şekilde ilerlemek gerekiyor." dedi.

Aydın, bireysel tercih ve davranışların çevreye etkisinin sanılandan çok daha büyük olduğunun altını çizerek, şunları söyledi:

"Çok alıştığımız bir konfor alanında süren hayat var. Dışarı çıkıyoruz, susuyoruz, bir pet şişede su içiyoruz. 'Aman ne olacak?' diyoruz ya da yeni bir şey alacağımız zaman 'Materyali nerede üretilmiş?', 'Etik üretim mi?' diye hiç düşünmüyoruz. Bunları sorgulatmak ve anlatmak, benim gözümde sürdürülebilir yaşam önerileri vermekle oluyor. Bir yandan atık azaltmak bir yandan atığı oluşmadan engellemek yani tek kullanımlık ürünler yerine tekrar tekrar kullanabileceğiniz ürünleri tercih etmek bunun çok önemli bir ayağı."

Atıksız mutfak önerileri

Yapılacak ufak değişikliklerle gelecek nesillere daha temiz bir çevre bırakmanın mümkün olduğunu dile getiren Aydın, mutfakta sürdürülebilir yaşam önerilerinin başında gıda israfının ve tek kullanımlık ürünlerin kullanımının azaltılmasının geldiğini vurguladı.

Aydın, atıksız mutfak için şu önerilerde bulundu:

"Atık azaltan yöntemlerden bir tanesi, genel olarak alışveriş yaparken ne alacağınızı bilmek. Mümkün olduğu kadar açık ve daha büyük hacimlerde ürün satın alabilmek. Alışverişe kendi bez veya sırt çantanız ile yani plastik poşeti engelleyecek bir ürünle gitmeniz yine atık azaltan şeylerden biri. Mutfakta her yıkamada parçalanarak mikroplastik salımına neden olan sarı bezler veya plastik süngerler yerine kabak lifleri, elde örülmüş yün lifler kullanmanız hatta eski tüllerden kullanarak yine kendi süngerinizi yapmanız mümkün. Birçok kişi için havlu kağıt pratik ama çok büyük bir israf. Bir de insanın kolayına geldikçe nasıl ve ne kadar kullandığının da farkında olunmuyor. Orada da kumaş veya havluya geçilebilir. Mesela evde bir çocuk büyüdüyse müslin bez, en güzel alternatiflerden biri."

Silikonun plastik ile çok karıştırıldığını, bu maddenin çevreye ve insan sağlığına zararlı olduğu düşüncesiyle sıkça karşılaştığını dile getiren Aydın, silikonun ham maddesinin cam ile aynı olduğunu ifade etti.

Mutfakta streç film kullanmak yerine saklama kabı, esneyen silikon kapaklar veya balmumu kumaş kullanmanın atık miktarını azaltmaya etkisinin büyük olduğunu anlatan Aydın, su israfını azaltmak için de bulaşıkları elde yıkamak yerine bulaşık makinesinde yıkamayı önerdi.

Banyo için sürdürülebilir yaşam önerileri

Aydın, evde en çok su harcanan aynı zamanda çok fazla atık çıkan bir diğer alanın banyo olduğunu dile getirerek, banyoda çevreci tercihlerle ilgili şu tavsiyeleri paylaştı:

"Daha banyo yapmaya başladığımızda suyu ısıtırken yani suyun istediğimiz kıvama gelmesini beklerken aslında çok su akıyor. O sırada bir kova kullanarak o suyu biriktirmek ve bu suyu yer silmede veya sifon niyetiyle kullanmak mümkün. Aslında 'Çok biliniyor artık' dediğimiz bir şey ama hala ya böyle bir film izlerken ya da birinin şöyle hikayelerine bakarken görüyoruz ki çok unutulan bir şey; tıraş olurken veya diş fırçalarken suyu kapatmak. Onun dışında su kaçaklarına baktırmak gerekiyor. Bazen damlayan musluklar olabiliyor. Borularda kaçaklar olabiliyor. Bunlar da aslında bir damla gibi gelse de günler boyu devam ettiğinde gerçekten çok büyük bir su kaybına neden oluyor."

Temizlik yaparken doğa dostu ve temiz içerikli, arap sabunu gibi ürünlerin tercih edilmesi gerektiğine değinen Aydın, arap sabununun sadece çevre değil insan sağlığı için de zararsız olduğuna dikkati çekti.

Yapılan bir araştırmada, çamaşırların yüzde 25'inin daha kirlenmeden yıkandığının saptandığını aktaran Aydın, gerek çamaşır gerekse bulaşık makinelerinin tam kapasiteyle çalıştırılması gerektiğini bildirdi.

Aydın, banyoda atık miktarını azaltmak için plastik tüplerdeki diş macunlarını kullanmak yerine tablet diş macunlarının, plastik diş fırçası yerine bambu saplı diş fırçalarının, kullan at makyaj ürünleri yerine tekrar doldurulabilir makyaj ürünlerinin, üretiminde çok su harcanan pamuk makyaj temizleme diskleri yerine kumaş veya havludan yapılmış tekrar kullanılabilen makyaj pedlerinin, sıvı şampuanlar yerine katı şampuanların alternatifler arasında olduğu bilgisini verdi.

Bu önerilerin herkes tarafından uygulanmasının toplamda yaratacağı faydanın önemine dikkati çeken Aydın, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kullandığımız her ürünün arkasında bir hikaye var. Hiçbir ürün ister kargoyla kapımıza gelsin isterse gidip bir dükkandan alalım, oraya mucizevi bir şekilde varmıyor. Hem üretim hem lojistik anlamında çok ciddi maliyetleri ve ayak izleri var. Dolayısıyla hepimizin bir ürünü alırken de kullanırken de onunla vedalaşırken de daha dikkatli olması gerektiğine inanıyorum. Ben belki tek başıma tek kişiyim ama hep beraber milyonlarca kişiyiz. O yüzden bu önerilerden, biraz da kendi konfor alanımızı zorlayarak, elimizden geldiği kadarını yapmak çok önemli."

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@