Sağlık Müdürü Yaşar Bildirici medyamidas.com'a anlattı... İşte Eskişehir'e yapılacak yeni sağlık yatırımları!

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Yaşar Bildirici ile Eskişehir'deki sağlık hizmetlerinin durumunu, devam eden ve yapılması planlanan sağlık yatırımlarını konuştuk.  Eskişehir'de planlanan yeni yatırımlarla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Bildirici, Eskişehir'e 600 yataklı yeni bir devlet hastanesi yapılması için çalışmalara başladıklarının da müjdesini de verdi.  

SAĞLIK 23.12.2023, 13:50 23.12.2023, 14:15
Sağlık Müdürü Yaşar Bildirici medyamidas.com'a anlattı... İşte Eskişehir'e yapılacak yeni sağlık yatırımları!

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Yaşar Bildirici, Eskişehir'deki sağlık hizmetlerinin durumunu, devam eden ve yapılması planlanan sağlık yatırımlarını medyamidas.com'a anlattı. Eskişehir Şehir Hastanesi ve Yunus Emre Devlet Hastanesi'ndeki çalışmalar, Eskişehir'de hayata geçirilen merkezlerde yürütülen faaliyetler, Eskişehir ve ilçelerine yapılan sağlık yatırımları konusunda bilgiler veren Bildirici, Eskişehir'de yapılması planlanan büyük projelerle ilgili de müjdeler verdi. 

"Eskişehir Şehir Hastanesi'nde uzman hekim yetiştirmeye başlıyoruz"

5. yılını tamamlayan Eskişehir Şehir Hastanesi ile başlayalım. Eskişehir'de sağlık hizmetlerini tartışmasız üst seviyeye taşıyan Şehir Hastanesi sadece şehrimizde değil, bölgemize yönelik de çok büyük bir hizmet veriyor. Şehir Hastanesi'nin Eğitim ve Araştırma Hastanesi olmasında ne aşamaya gelindi?

Dr. Öğretim Üyesi Yaşar Bildirici: Eskişehir Şehir Hastanesi Ekim 2018'den bu yana hizmet veriyor. Hizmetinin 5. yılını tamamladı. Eskişehir'deki Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ile birlikte, 'Eğitim ve Araştırma Hastanesi' unvanına sahip ikinci hastane. Bu bağlamda da bu yıl 25 asistan Şehir Hastanemizde uzman hekim olarak yetişmeye başlayacak. Şehir Hastanemizde 5 kliniğin eğitim yetkisi var. Tıp Fakültesi mezunu hekimler TUS sonrası burada açılan kontenjana yerleşiyorlar. Bunun için de hastanedeki kliniklerin eğitim yetkisi olması gerekiyor. Eğitim yetkisi unvanına sahip olmak için de yeterli sayıda akademik personel istihdam etmeniz gerekiyor. Şu anda Kardiyoloji, Nöroloji, Genel Cerrahi, Dahiliye ve Üroloji kliniklerinde artık uzman hekim yetiştirmeye başlayacağız. 

"Eskişehir Şehir Hastanesi'nde şehrin ikinci tıp fakültesinin kurulmasını istiyoruz, şehrimiz bunu hak ediyor"

Yaşar Bildirici: 2024 yılı hedeflerimizin içinde eğitim kliniklerinin sayısını 5'ten 10'a çıkarmak var. Daha sonra tüm kliniklerimiz için eğitim yetkisi almayı hedefliyoruz. Bu süreç nereye evrilecek? Bu süreç doğal olarak Eskişehir'de ikinci bir tıp fakültesinin kurulmasını sağlayacak. Tıp fakültesi öğrencileri 3. sınıftan itibaren eğitimlerini hastanelerde alıyorlar. Fiziki anlamda ihtiyaçlarımız mevcut.  1. ve 2. sınıf öğrencilerinin de eğitim alabileceği güzel bir konfügürasyon kurulabilirse çok rahat bir şekilde Eskişehir Şehir Hastanesi'nde ikinci bir tıp fakültesi kurulabilir. Bu da şehir de sağlık hizmeti sunumunda ayrı bir zenginlik katacak. Sağlık Bilimleri Üniversitesi'ne bağlı bir tıp fakültesi kurulabilir. Örneğin Kayseri'de, Adana'da, Elazığ'da var. 

Eğitim ve Araştırma Hastanesi olmanın ve sonrasında Tıp Fakültesi kurulmasının avantajlarını biraz daha açabilir misiniz? 

Yaşar Bildirici: Birincisi, sağlık hizmeti sunumu nitelik ve nicelik olarak daha da zenginleşecek. Farklı branşlarda akademik personel istihdam edeceğiz. Dr. öğretim üyelerinden profesörlere kadar çok daha fazla sağlık personeli hizmet vermeye başlayacak. Daha nitelikli sağlık hizmeti sunabileceğiz. Tıp Fakültesi kurulduğunda da doğal olarak buraya öğrenciler gelecek. Tıpta uzmanlık eğitimini tamamlamak üzere çok sayıda asistan gelecek. Hekim dışı sağlık personeli de artacak, bu da yeni bir istihdam alanı yaratacak. Bu da şehrin ekonomisine de ciddi katkı sağlayacak. Şehrimizin imajı açısından da, ikinci bir tıp fakültesine sahip bir il olacağız. 

Eskişehir ikinci bir tıp fakültesine sahip olmayı hak ediyor. Bu tıp fakültesinin eğitim ve araştırma faaliyetlerini yürütebileceği 1150 yataklı bir hastane var.  Geriye sadece Morfoloji binası kalıyor. Bunun için de örneğin Anadolu Üniversitesi içinde birçok bina var.  Ya da bizim hastanemiz önünde 24 bin metrekarelik bir kamu arazisi var, burada bir Morfoloji binası yapılabilir. Belki de en kolay yapılabilecek işlerden biri bu. Ama bunun için Bakanlığın, YÖK'ün planlama ve program yapması lazım. Eskişehir Şehir Hastanesi'ne son bir ayda bir profesör, iki doçent transfer ettik. Gelmek istediler, kabul ettik. Bu trendin de giderek artacağını düşünüyorum. 

"Galyum testi de artık Eskişehir Şehir Hastanesi'nde uygulanacak"

"Nükleer Tıp dahilinde yapılan bir Galyum testi var. Bu testin yapılmasını da hayata geçireceğiz. Bürokratik bazı işlemleri var, bazı onaylar gerekiyor. Galyum testi, kanser ve tümörle bağlantılığı hastalık grubunun taramasında kullanılan bir test. Bu test Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde bulunuyor. Ancak zaman zaman inkitaya uğruyor. O zaman bölgede bu testi yapan başka bir hastane yok. Kütahya, Afyonkarahisar'da da yok. Bursa'ya gitmek zorunda kalıyorlar. Bu problemi de çözeceğiz kısa bir süre içinde."

"Sağlıklı Yaş Alma Merkezi hizmetimizi tüm ilçelere yaygınlaştıracağız"

Eskişehir'de özel tedaviler sunan birçok merkez hayata geçirildi. Sağlıklı Yaş Alma Merkezi, Obezite Merkezi, Engelliler Diş Sağlığı Merkezi gibi... Eskişehir bu merkezler açısından da dikkat çekmeye başladı. Bu merkezlerden ve yapılan çalışmalardan bahsedebilir misiniz?

Yaşar Bildirici: Sağlıklı Yaş Alma Merkezi, sayın Bakanımızın bir projesi. Çok yeni bir proje. Bu projeye çok ciddi anlamda katkı veren illerden biri de biziz. Eskişehir Şehir Hastanesi'nde Sağlıklı Yaş Alma Merkezi için 3 inden fazla telefon görüşmesi yapılmış. 360 kişi evinde ziyaret edilmiş. Bu merkezdeki amacımız şu. 80 yaş üstü vatandaşlar evlerinde ziyaret ediliyor, evlerinde sağlık hizmeti alabilmeleri amaçlanıyor. Eğer hastanelerde muayene olmaları gerekiyorsa, bu merkezler hastalarımızın randevularını ayarlıyor. Evlerinden alınıp hastaneye götürülecekler, muayeneleri bitince de evlerine geri götürülecekler. Sağlıklı Yaş Alma Merkezi, sadece tedavi edici bir hizmet değil, hekimler dışında yaşlı bakım teknikerleri, yaşlı bakımı konusunda eğitim almış personel, evde bakım teknikerleri, psikologlar, diyetisyenler, ergoterapistler, fizyoterapistler, onlar da bu ekibin içindeler. Hekimlerle birlikte düzenli ve planlı ev ziyaretleri gerçekleştiriyorlar. 4 ayda 360 ev ziyareti dışında Sağlıklı Yaşam Merkezi ile 850 adet de poliklinik girişi yapılmış. Eskişehir'de yaklaşık bildiğimiz kadarıyla 17-20 bin arasında değişen 80 yaş üstü vatandaş grubumuz var. Bu merkezimizin faaliyetlerinin şimdi tüm ilçelerimize yönelik yaygınlaştırıyoruz. Şu anda Çifteler, Sivrihisar, Beylikova, Mihalıççık'ta var. Hepsini Eskişehir Şehir Hastanesi'ndeki merkezle entegre edeceğiz. Ve bu ilçelerindeki nüfusa da planlı olarak ziyaretlerde bulunulacak. 

Şehir Hastanesi'nde İşeme Merkezi kuruluyor

Yaşar Bildirici: Eskişehir Şehir Hastanesi'nde ayrıca bir İşeme Merkezi kuruyoruz. İşeme bozukluğu olan çocukları tedavi ve bakımları gerçekleştirilecek. Hatta kuruldu, faaliyet gösteriyor. Çocuk Nefroloji ve Çocuk Üroloji doktorlarımız bu merkezle ilgileniyor. 


 

"Engelliler Diş Sağlığı Merkezi'nde hizmetin niteliği daha da artacak"

"Yunus Emre Devlet Hastanesi'nde Engelliler Diş Sağlığı Merkezi açtık. Bu merkezde engelli hastalarımıza yönelik tüm ağız ve diş sağlığı hizmetleri verilebiliyor. Bu merkezi daha da geliştireceğiz inşallah. İçinde Çocuk Diş Hekimi, Diş ve Çene Cerrahı uzmanlarımız da olacak. Verilen hizmetin niteliğini de artıracağız."

"Tüp Bebek Merkezimiz başarıyla çalışmalarına devam ediyor"

"Yunus Emre Devlet Hastanemizin hekim portföyünde de önemli değişiklikler var. Orada da yan dal uzmanları istihdam edilmeye başladı. Cerrahi Onkolog, Cerrahi Gastroenterelog, Endokronoloji uzmanları... Yeni Doğum Bakım Uzmanımız da var. Bu dönemde yüksek riskli gebelikleri takip eden Perinatoloji uzmanı bir hekim de görevlendirmeyi planlıyoruz. Yunus Emre Devlet Hastanemizdeki Tüp Bebek Merkezimiz de başarıyla çalışmalarını sürdürüyor ve daha görünür hale getireceğiz.  Bu ay sonunda, Tüp Bebek Merkezimiz sayesinde gebe kalmış ve doğum yapmış aileleri bir etkinlikte buluşturacağız."

Sigara Bıraktırma ve Getat poliklinikleri... Yunus Emre Devlet Hastanesi'nde de başladı

"Sigara Bıraktırma Polikliniklerimiz de Eskişehir'de 5 farklı yerde hizmet veriyor. Şehir Hastanesi, Yunus Emre Devlet Hastanesi, Sağlıklı Hayat Merkezlerimizde... Ayrıca geleneksel tamamlayıcı tıp bağlamında da hizmetler veriyoruz. Getat poliklinikleri ile akupunktur, ozan, mezoterapi gibi tedavilerle... Eskişehir Şehir Hastanesi'nin yanı sıra, son bir aydır Yunus Emre Devlet Hastanesi'nde de bu hizmetleri veriyoruz."

"Obezite Merkezimiz halk sağlığı için çok önemli, Yunus Emre Devlet Hastanesi'ne de yaygınlaşacak"

"Eskişehir Şehir Hastanesi'nde çok ciddi faaliyet gösteren bir Obezite Merkezimiz var. Temel amacımız hastaların beslenme modellerini değiştirirken, davranışsal modellerini de değiştirmek. Sadece diyetisyene giderek bir beslenme modeli uygulama şeklinde değil. Merkezimizde psikologlar, fizyoterapistler ve birçok branştan uzmanlarla hizmet veriliyor. Merkezde bir aktivite salonu var ve günlük egzersizler de yaptırılıyor. Obezite artık çok ciddi bir sorun ve Türkiye'de de artıyor. Nüfusumuzun yaklaşık yüzde 30'u aşırı kilolu veya obez. Orta vadede ulusal bir sağlık sorunu olacağını öngörüyoruz. Obezite ile ilgili ciddi programlar geliştirilmesi kanaatindeyim. Obezite Merkezi hizmetini Yunus Emre Devlet Hastanesi'ne de yaygınlaştıracağız. Orada obezite cerrahisi yapan bir hekim arkadaşımız da var. Obezite Merkezimiz ile aslında birçok hastayı cerrahi müdahaleye gereksinim olmadan tedavi edebildik. Ayrıca Halk Sağlığı Başkanlığımız ile de bu hizmetin şehirde yaygınlaşmasını sağlayacağız. 3 adet Sağlıklı Hayat Merkezimi var. İkisi Odunpazarı'nda, biri Tepebaşı'nda. Buralarda da obezite ile mücadele için çeşitli hizmetler gerçekleştiriyoruz."

Arındırma Terapi Merkezi tamamlandığında böyle olacak. 

Eskişehir'e önemli sağlık yatırımı... Arındırma Terapi Merkezi inşaatının yüzde 40'ı tamamlandı

Eskişehir'de sağlık alanında ne gibi yeni yatırımlar planlanıyor? Devam eden ve yapılacak yatırımlar nelerdir?

Yaşar Bildirici: Eskişehir'de Yunus Emre Devlet Hastanesi'nde bir yatarak Arındırma Terapi Merkezimiz var aslında. 24 yataklı... Ama doğrusu ilin ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Burada erkek bağımlı hastalara hizmet veriliyor. İnşallah Ekim 2024'te Şehir Hastanesi lokasyonunda yaklaşık 40-50 yataklı bir Arındırma Terapi Merkezi'ni hizmete açacağız. Şu anda inşaatı devam ediyor, yüzde 40'ı tamamlanmış durumda. Burada hem erkeklere hem de kadınlara hizmet vermeyi planlıyoruz. 20 bin metrekarelik arsamız içinde 5 bin metrekarelik kapalı alana sahip bir merkez yapılıyor. Yaklaşık 17 bin metrekarelik bir yeşil alanımız da olacak. 

"Bahar Projesi'ni Eskişehir'de de hayata geçirmek istiyoruz"

"Bu noktada hastaların sadece bağımlılıktan kurtulması değil, sonraki süreçte rehabilite edilmeleri ve sosyal uyumlarının sağlanması, davranışsal bozukluklarının giderilmesi gibi süreçler de önemli. Bu bağlamda Bakanlığımızı 'Bahar projeleri' var. Biz de bu 'Bahar projesi'ni hayata geçirmek istiyoruz ve yer arıyoruz. Arındırma Terapi Merkezi'nde tedavi olmuş bireylerin sosyal hayata uyumunu sağlayacak, meslek edinmesini sağlayacak bir proje bu. İstanbul'da Çekmeköy'de inşaatları başladı. Evlerde insanlar yaşayacak, spor aktiviteleri, sosyal faaliyetler, meslek edindirme faaliyetlerinin yapıldığı bir yer. Bu proje bizim de aklımızda var. Birkaç yer belirledik ve bunları sayın Bakanımıza arz edeceğiz. Yatırım programına alınırsa inşallah Arındırma Terapi Merkezi ile birlikte Eskişehir'e böyle bir merkez de kazandıracağız."

O mahallelerde yeni aile sağlığı merkezleri binaları inşa ediliyor... "Amacımız Eskişehir'de tüm aile sağlığı merkezlerinin kamu binalarında olması"

"Eskişehir'de 81 Aile Sağlığı Merkezimiz var. İlimizde neredeyse aile sağlığı merkezlerinin yüzde 40'ı kamu binalarını kullanıyor. Bundan sonraki süreçte tüm aile sağlığı merkezlerinin kamu binalarında hizmet vermesi için bir gayret göstermeyi planlıyorum. Şu anda devam eden aile sağlığı merkezi inşaatlarımız var. Şirintepe'de, Ertuğrulgazi'de, Deliklitaş ve Şarhöyük'e şu anda yeni aile sağlığı merkezleri inşa ediliyor. Yenibağlar, Alanönü ve Hoşnudiye mahalleleri içinde planlamaları sürüyor."

Sivrihisar Devlet Hastanesi'in ek hizmet binası inşaatında son durum, inşaat hızla yükseliyor. 

İlçelere yeni yatırımlar... Sivrihisar'a ek hizmet binası, Han ve Sarıcakaya'ya toplum sağlığı merkezleri 

"İlçelerde de yatırımlarımız devam ediyor. Sivrihisar'da 40 yataklı ek hizmet binasının yapımı sürüyor. Han ilçesinde ve Seyitgazi Kırka'da devam eden toplum sağlığı merkezi inşaatlarımız var. Sarıcakaya'ya yapılması için de yeni ihaleye çıkıldı."

Sivrihisar Devlet Hastanesi ek hizmet binası tamamlandığında yukarıdaki görseldeki gibi olacak. 

"Eskişehir'e 600 yataklı yeni bir devlet hastanesi planlıyoruz"

"Ayrıca iki Ağız ve İş Sağlığı Merkezi yaptırmak istiyoruz. Biri Odunpazarı'nda, biri Tepebaşı'nda olmak üzere. Bir Çocuk İzlem Merkezi, bir Toplum Ruh Sağlığı Merkezi, bir de 600 yataklı devlet hastanesi yaptırmayı planlıyoruz. Odunpazarı'nda eski Devlet Hastanesi'nin bulunduğu arazide Eskişehir'e 600 yataklı yeni bir devlet hastanesi kazandırmak istiyoruz."

"Şair Fuzuli Caddesi'ndeki arsamıza 6 katlı yeni merkez planladık, projesi hazır" 

"Şair Fuzuli Caddesi'nde İl Sağlık Müdürlüğümüzün karşısındaki arsa için de bir projemiz var. Bu projemiz kapsamında buraya da, aile sağlığı merkezi, 112, sağlıklı hayat merkezi, 25 ünitelik ağız ve diş sağlığı semt polikliniği olan bir merkez yapmayı planlıyoruz 4 bin 500 metrekarelik kapalı alanı olan 6 katlı bir bina olacak. . Projesi hazır."

Yunus Emre Devlet Hastanesi yanındaki arsa için neler planlanıyor?

"Yunus Emre Devlet Hastanesi yanında bulunan 32 bin metrekarelik arsamızda da Çocuk İzlem Merkezi, Toplum Ruh Sağlığı Merkezi, Aile Sağlığı Merkezi gibi merkezlerimizi hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bunlar 2024 yılı yatırım programı için teklif edilen yatırımlarımız. Bunların hepsinin arsaları hazır. Yeni devlet hastanesi dışında projeleri hazır. Hastane projemizi de takip ediyoruz, ete kemiğe büründürmek için ümidimiz var."

"Yunus Emre Devlet Hastanesi'ne de Uyku Laboratuvarı kurmayı planlıyoruz"

"Eskişehir Şehir Hastanemizde 11 yataklı bir Uyku Laboratuvarı var, ancak çevre illere de hizmet verdiği için yeterli gelmiyor. Yunus Emre Devlet Hastanemize de bir Uyku Laboratuvarı kurmayı planlıyoruz."

"Eskişehir sağlık hizmetlerinde çok şanslı bir il, il dışına hasta sevkimiz çok az"

Eskişehir'deki sağlık hizmetlerini çevre illerle karşılaştırdığınız zaman nasıl değerlendiriyorsunuz?

Yaşar Bildirici: Eskişehir'deki sağlık hizmetlerini çevre illerle karşılaştırdığınız zaman çok avantajlı durumda, şanslı bir il. Hem 112 hizmetleri, hem yatak sayısı anlamında, yoğun bakım sayısı anlamında, hem de il dışı sevkler bağlamında bakıldığında çok iyi durumda. Çok istisnai durumlar dışında Eskişehir'den diğer illere sevk edilen hastamız olmuyor desem yalan olmaz. Örneğin birçok ilde olmayan el cerrahımız var, iş ve meslek hastalıkları uzmanımız var. Eskişehir nicelik ve nitelik anlamında sağlık hizmetlerinde iyi bir noktada. Düşünsenize, Tüp Bebek Merkezi kamu hastaneleri içinde iki yerde var. Bunlardan biri Eskişehir. İl dışı sevkler çok az. Dünkü rakamları söyleyeyim. Eskişehir Şehir Hastanesi ve Yunus Emre Devlet Hastanesi'nde dün toplam 22 bin 500 acil servis dahil poliklinik müracaatı var. 12 bin 500 Eskişehir Şehir Hastanesi'ne, 10 bin civarında da Yunus Emre Devlet Hastanesi'ne müracaat olmuş. Çok yüksek bir rakam ve iki hastane bu kadar hastayı yönetiyor. Üniversite hastanesini ve özel hastaneleri saymıyorum. 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@