Büyükerşen'in gözlerinin içine baka baka anlattı!
Eskişehir'de "Rail Industry Show - Demiryolu Endüstrisi Altyapı ve Teknolojileri Fuarı ve Zirvesi" açılışında AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof.Dr. Nabi Avcı'dan gündeme damga vuracak konuşma!... Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in gözlerinin içine baka baka anlattı!
Eskişehir'de ETO ve TÜYAP Fuar Merkezi'nde "Rail Industry Show; Demiryolu Endüstrisi Altyapı ve Teknolojileri Fuarı ve Zirvesi" başladı. Açılışa AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Prof.Dr. Nabi Avcı ve Prof.Dr. Emine Nur Günay, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, İYİ Parti Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, ETO Başkanı Metin Güler, EOSB Başkanı Nadir Küpeli, ESTÜ Rektörü Pof.Dr. Tuncay Döğeroğlu, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ve birçok isim katıldı.
Fuarın açılış töreninde Prof.Dr. Nabi Avcı'nın yaptığı konuşma törene damgasını vurdu
Büyükerşen'in konuşması sonrasında kürsüye çıkan Prof.Dr. Nabi Avcı, Büyükerşen'in gözlerinin içine baka baka diğer şehirlerin tramvaylarındaki yerlilik oranlarını saydı, diğer birçok büyükşehirin yerli ve milli tramvaylara sahip olduğunu hatırlatarak, Eskişehir'deki tramvaylarda ise yerlilik oranının "yüzde 0" olduğunu belirtti. Prof.Dr. Nabi Avcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'e haziran ayında yapılacak 15 tramvay alımı ihalesinde yerli firmaların dışlanmaması çağrısında bulundu...
İşte Prof.Dr. Nabi Avcı'nın Eskişehir gündemine damga vuracak o konuşması...
"Büyükşehir Belediye Başkanımız zaten biliyordur ama, kamuoyunun bilmesinde fayda var"
"Türkiye son dönemde fuarda da göreceğiniz üzere çok ciddi mesafeler aldı. Özellikle son 10 yılda raylı sistemler alanında Türkiye, özellikle yerlilik oranlarında ciddi mesafeler aldı. Birkaç rakamı sizlerle paylaşmak istiyorum, Büyükşehir Belediye Başkanımız da burada olduğu için, onlar zaten bu rakamları biliyorlardır ama kamuoyunun bilmesinde fayda var."
Diğer şehirlerdeki yerlilik oranlarını saydı ve ekledi: "Eskişehir'de ise maalesef yüzde 0"
"İstanbul ulaşımda 18 adet yerlilik oranı yüzde 60'ı geçen tramvaya sahip... Firma adı vermiyorum, haksız rekabet olmasın, ama zaten temsilcileri burada. Muhtemelen siz gezerken İstanbul'a nasıl, neler yaptıklarını daha iyi anlatırlar. Bursatram, İpekböceği markası ile 18 adet tramvayı, yüzde 60'ın üzerinde, yerlilik oranıyla imal etti. Bursa sadece kendisi için değil, şu anda Polonya'ya da tramvay imal edecek bir altyapı oluşturdu. Bursa'da 60'ın üzerinde yerli tramvay imal etti. Kayseritram, Büyükşehir Belediyesi'ne bağlık ulaşım şirketi, 30 adet tramvay ve yerlilik oranı yüzde 50'nin üzerinde... Kocaelitram, Panaroma marka bir tramvay imal ettirdi 12 adet, bunun da yerlilik oranı yüzde 60... Samsun, yine Panaroma markası ile 8 adet tramvay imal ettirdi. Bu saydığım Büyükşehir belediyelerinde, İstanbul, Bursa, Kayseri, Kocaeli, Samsun... 146 adet yerlilik oranı yüzde 60'ın üzerine çıkan tramvaylar hizmete aldı. Ben de bunu burada söylemek istemezdim ama Eskişehir'deki yerlilik oranımız maalesef yüzde 0."
Eskişehir Büyükşehir'in tramvay ihalesini hatırlatıp Büyükerşen'e seslendi: "Sadece yabancı firmalara yapmayın, yerli firmalar da katılsın"
"Önümüzdeki ay başında 1 Haziran'da Eskişehir Büyükşehir Belediyesi 15 tramvay alımı için ihaeye çıkacak. Biraz önce değerli Büyükşehir Belediye Başkanımızın da ifade ettiği gibi önceliklerimiz herhalde Eskişehir'imize, TÜLOMSAŞ gibi alt yapısı olan, 2016'da da ben bu işi yaparım dediği halde, ihaleye giremeyen TÜLOMSAŞ'a da bir şans tanınırsa, ihale sözleşmesi sadece yabancı firmaların katılabileceği şartlardan arındırılırsa, TÜLOMSAŞ'ın da iştirak edeceği bir düzenleme yapılırsa öyle zannediyorum ki Eskişehir'de de yerlilik oranlarını yukarı çekebiliriz."
"Tüm çocuklarımızı bu fuara getirelim, Türk mühendislerinin, Türk girişimcilerinin, Türk tasarımcılarının neler yaptıklarını göğsümüzü gere gere onlara gösterelim"
"Birazdan göreceğimzi eserler gerçekten göğsümüzü kabartıyor. Milli Eğitim Bakanlığım döneminde başlatmaya çalıştığım ancak araya giren pandemi nedeniyle maalesef sürdüremedğim bir uygulama var. Benim yaşımdakiler hatırlayacaklardır. Eskiden okullarımızda 12-18 Aralık tarihleri arasında Yerli Malı Haftası düzenlenirdi. Evimizde ne varsa tarımsal ürünleri okulumuza götürür, sıraların üzerinde servis yapılır ve "Yerli malı yurdun malı, her Türk onu kullanmalı' şarkıları eşliğinde yerli malı haftasını kutlardır. Milli Eğitim Bakanlığım döneminde dedik ki, biz artık sadece keçiboynuzu filan üreten bir ülke değiliz. Bizim sanayi alanlarımızda çocuklarımızın göğsünü kabartacak çok büyük işler yapılıyor. Eskişehir bunların en başında gelen merkezlerden biri. Hvacılık sektöründe, ulaşım sektöründe Eskişehir gerçekten sadece yurtiçine değil, yurtdışına da iş yapıyor. Sayın Valimizden, Milli Eğitim Müdürümüzden özellikle rica ediyorum. Yerli Malı Haftası'nı beklemeye gerek yok. Bu vesileyle çocuklarımızı, ilkokul, ortaokul, lisedeki çocuklarımızı da buraya getirelim ve Türk mühendislerinin, Türk girişimcilerinin, Türk tasarımcılarının neler yaptıklarını göğsümüzü gere gere onlara gösterelim.
"Bu vesileyle tarihi bir hakikati de sizlerle paylaşmak istiyorum... "
"Bu vesileyle tarihi bir hakikati de sizlerle paylşmak istiyorum. Tarih kitaplarında yer almıyor, ben de yeni öğrendim açıkçası. Biz ilk uçağı Türkiye'de Nuri Demirağ'ın yaptığını biliriz. Evet, Nuri Demirağ müteşebbis olarak gerçekten ciddi manada havacılık sektörüne giriş yapmış fakat dönemin Türk Hava Kurumu Başkanı ve Ulaştırma Bakanı, tek parti döneminde, Şükrü Koçan'ın bilinçli engellemeleri ile Nuri Demirağ'ın önü kesilmiştir. Bunu hepimiz veya çoğumuz biliyoruz. Ama Nuri Demirağ'ın milli uçak teşebbüsünde birlikte olduğu bir isim daha var. Selahattin Reşitalan... Selahettin bey Türkiye'de ilk uçağı, milli müdaafa vekaleti manasıyla, MMV1 adıyla, daha sonra başkalarının verdiği Selahattin 1 uçağı olarak, Eskişehir'de, o zamanki adıyla Tayyare Tamirhanesi'nde tasarlayıp üretiyor ve uçuruyor. Bu vesileyle Nuri Demirağ'ı, Hürkuş'a, Selahattin beye ve Türkiye'de sanayinin gelişmesi için, ülkenin gelişmesi için emek sarf eden ve rahmete kavuşan bütün girişimcilere, mühendislere, tasarımcılara, teknisyenlere ve siyasetçilere Allah'tan rahmet diliyorum. Sizlere de çok teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum."
Prof.Dr. Nabi Avcı'nın bu konuşması fuar açılışına damga vurdu.
Emine Nur Günay'dan URAYSİM çağrısı: Sadece şehir meselesi değil ülke meselesi