Eskiyince vazgeçemiyor!

Son kullanma tarihi geçmiş Kalabak damacanalarını piyasadan çekmemekle hatırlanan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin yıllardır kullanmadığı araçları da envanterden düşmeyi unuttuğu ortaya çıktı!

SİYASET 30.12.2020, 11:18
Eskiyince vazgeçemiyor!

Bu yıl Kalabak Su'da tarihi geçmiş damacanaların kullanılmaya devam ettiğinin ortaya çıktığı skandal ile hafızalarda yer eden Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de Sayıştay Raporu'nda gündeme gelen tespitle gündemde...Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin yıllardır kullanmadığı araçları da envanterden düşmeyi unuttuğu ortaya çıktı...

"96 araç Emniyet kayıtlarında var, belediye envanterinde yok"

Sayıştay'ın belediyelerle ilgili son Sayıştay raporları yayınlandı. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ile ilgili raporda, 96 aracın Emniyet'in envanterinde belediye adına kayıtlı olmasına rağmen, belediyenin envanterinde tespit edilemediği ifade edildi.

"4 araç da belediye kayıtllarında var, Emniyet'te tescilli değil"

Öte yandan, kurumda bulunan 4 aracın da belediyenin envanterinde yer almasına rağmen, Emniyet'teki belediye adına tescilli araçlar listesinde yer almadığı belirlendi. 

Sayıştay tespit etti, "Bu araçlar nerede" diye sordu 

Sayıştay raporunda konuyla ilgili şu ifadeler yer aldı: "Eskişehir Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğünden alınan Kurum adına tescil edilmiş taşıtların listesi ile Kurumun taşıtlarına ilişkin envanter kayıtlarının karşılaştırılması sonucunda; 96 adet taşıtın belediye adına tescilli olmasına rağmen Kurumun kayıtlarında bulunmadığı, 4 adet taşıtın ise Kurumun envanter kayıtlarında yer almasına rağmen Eskişehir Büyükşehir Belediyesi adına tescil edilmiş taşıtlar listesinde bulunmadığı tespit edilmiştir.Kurumun sahip olduğu taşıtlar diğer tüm taşıtlar gibi tescil edilmekte ve emniyet müdürlükleri kayıtlarında yer almaktadır. Kamu kurum ve kuruluşları ise sahibi oldukları taşıtları ayrıca envanter kayıtlarında tutmakta ve bu kayıtlar vesilesiyle kontrol ve denetim işlemlerini gerçekleştirmektedirler. Gerek emniyet müdürlükleri gerekse de idarelerin kendi bilgi sistemlerinde taşıtlar kayıt altına alındığından her iki kaydın birbiri ile tutarlı olması gerektiği açıktır. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun “Hesap Verme Sorumluluğu”
başlıklı 8’inci maddesinde; her türlü kamu kaynağının elde edilmesi ve kullanılmasında görevli ve yetkili olanların, kaynakların etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak elde edilmesinden, kullanılmasından, muhasebeleştirilmesinden, raporlanmasından ve kötüye kullanılmaması için gerekli önlemlerin alınmasından sorumlu olduğu hüküm altına alınmıştır.657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun “Kişisel Sorumluluk ve Zarar” balıklı 12’nci maddesinin birinci fıkrasında; Devlet memurlarının, görevlerini dikkat ve itina ile yerine getirmek ve kendilerine teslim edilen Devlet malını korumak ve her an hizmete hazır halde bulundurmak için gerekli tedbirleri almak zorunda olduğu ifade edilmiştir. Kurum tarafından Eskişehir Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ve noterler ile Kurum arasında çalışmaların başlatıldığı ve konu hakkında gerekli hassasiyetin gösterileceği belirtilmiştir. Bulgu konusu tespitin devam edip etmediği takip eden denetimlerde izlenecektir. Kurumun envanter kayıtlarının fiili durumla uyumlu hale getirilmesi, emniyet
kayıtlarında yer alan taşıtların nerede olduğunun tespitinin yapılması ve akıbeti bilinmeyen taşıtlara ilişkin gerekli çalışmaların yapılmasına devam edilmelidir."

Sayıştay raporundaki bu durumun sosyal medyada gündeme gelmesinin ardından söz konusu 96 aracın ne olduğu kamuoyunda ve sosyal medyada tartışılmaya başlandı. 

Eskişehir Büyükşehir, "Kayıp araç yok" dedi ama envarter kayıtlarındaki tutarsızlığı kabul etti

Sosyal medyadaki tepkiler ve tartışmalar sonrasında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nden yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada, "Çeşitli internet platformlarında belediyemize ait 96 aracın kayıp olduğu şeklinde haberler ile ilgili Büyükşehir Belediyesi tarafından aşağıda yer alan açıklama kamuoyunun bilgisine sunulmuştur.  “Belediyemize ait 96 aracın Sayıştay Raporu dayanak gösterilerek kayıp olduğu ile ilgili iddialar kesinlikle asılsızdır. Kurumumuza ait ancak ömrünü doldurduğu için tamiri mümkün olmayan araç, gereç vb. taşınırlar her yıl düzenli olarak kal edilmekte (hizmetten çıkarılmakta) ve bunlar da yasaların öngördüğü şekilde kayıt altına alınmaktadır. Sayıştay raporlarına yansımış ve tamamına yakını 1950-1970 yılları arasında belediye hizmetlerinde kullanılmış 96 araç için de aynı durum geçerlidir. Raporda belirtilen bu araçlar da gerekli tespitlerin ardından hizmetten çıkarılmıştır. Söz konusu Sayıştay Raporunda Emniyet Müdürlüğündeki kayıt sistemi ile belediyemiz sistemi arasındaki farklılığa dikkat çekilmiş ve her iki sistemin kontrol edilerek düzeltilmesi istenmiştir. Kurumumuz envanter kayıtları ile Emniyet kayıtlarının uyumlu hale getirilmesi için gerekli çalışmalar başlatılmış olup, belediyemize ait kullanılabilir durumda herhangi bir kayıp aracımız bulunmamaktadır. Gazetecilik gibi kutsal bir mesleğin arkasına saklanarak dezenformasyon oluşturan, araştırmadan yaptıkları haberler ve sosyal medya paylaşımları ile kurumumuzu hedef göstermeyi kendisine görev haline getirmiş bu kişilere hemşehrilerimizin itibar etmemelerini temenni ediyoruz”

Tarihi geçmiş damacanaları unuttuğu gibi...

Geçtiğimiz ağustos ayında Eskişehirde patlayan Kalabak su skandalında da, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin tarihi geçmiş damacaları yıllardır değiştirmediği ortaya çıkmış, Eskişehir aylarca Kalabak su sıkıntısı çekmişti. Eskişehir Büyükşehir, şimdi de eski araçlarını envarterden çıkarmayı unutmasıyla gündemde... 

AK Parti'den "Plaka listesi ve tutanakları da kamuoyu ile paylaşın" çağrısı

Öte yandan, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin yazılı açıklaması sonrasında, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Hasan Burgaz da, sosyal medyadan bir paylaşımda bulunarak Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'ne konuyla ilgili eleştiri ve çağrıda bulundu. Burgaz paylaşımında, "Eskişehir Büyükşehir Belediyesi kayıp araçlarla ilgili yaptığı açıklama;sadece sözlü ve kurgusal yapılmış talihsiz bir bilgilendirmedir! Sayıştay denetçisinin kamuoyuna yaptığınız sözlü açıklamanızı bilmemesi düşünülemez,denetim esnasında sormadığı varsayılamaz! Açıklamanız doyurucu olmalı!Doyurucu bilgilendirmeden kastımız; araçlarla ilgili plaka listesi ve hurdaya ayırıldığına dair tutanakları kamuoyu ile paylaşmanızdır. Yoksa beyhude çabalarla algı yürütmekten öteye geçmez" dedi. 

Eskişehir Büyükşehir'den yeni açıklama gelecek mi?

Şimdi Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nden bu konuda başka bir açıklama gelecek mi merak ediliyor, iddialar kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor... 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@