Uzaktan eğitim nedeniyle öğrenciler kira sözleşmelerini feshedebilir mi?

Deprem felaketi sonrası üniversitelerde alınan uzaktan eğitim kararıyla birçok öğrenci kira sözleşmelerini feshedip evlerine dönmek istiyor. Uzaktan eğitim nedeniyle öğrenciler kira sözleşmelerini feshedebilir mi? Avukat Dr. Barış Günaydın merak edilenleri yanıtladı.

YARGI 20.02.2023, 12:33 20.02.2023, 13:09

Eskişehir'de avukatlık yapan Barış Günaydın, deprem nedeniyle uzaktan eğitim görecek öğrencilerin kiralarını feshedebileceklerini belirterek, ”Yaşanılan bu durum öğrencilerin iradesine dayanamadığı ve zorunlu bir hal olduğu için mücbir sebep olarak görülüp sözleşmelerini feshedilebileceklerini düşünüyorum” dedi.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ilde yıkıcı etkilere sebebiyet veren deprem sonrası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 11 Mart'ta yaptığı açıklamada, 2023 bahar döneminde üniversite dersleri ve sınavlarının uzaktan yapılacağı söyledi. Yapılan açıklama sonrası farklı şehirlerde eğitim gören öğrencilerden bazıları ailelerinin yanına dönerken bazıları da eğitim gördükleri şehirlerde kalarak yeni döneme hazırlık yapmaya başladı. Son sınıfta olan ve evlerini boşaltmak isteyen üniversite öğrencileri ise ev sahiplerinin kolaylık sağlamasını umut ediyor. Eskişehirli Avukat Barış Günaydın ise deprem gibi felaketlerin mücbir sebep olduğunu ifade ederek, ”Yaşanılan bu durum öğrencilerin iradesine dayanamadığı ve zorunlu bir hal olduğu için mücbir sebep olarak görülüp sözleşmelerini feshedilebileceklerini düşünüyorum” dedi.

"Mücbir sebep görülmeli, öğrenciler sözleşmelerini feshedebilir"

Av. Dr. Barış Günaydın, hukukta mücbir sebebin beklenmeyen bir hal olduğunu ve tarafların iradesi dışında oluştuğunu belirtti. Deprem ve sel gibi felaketlerin de mücbir sebep olduğunu ifade eden Günaydın, ”Deprem ve sel gibi felaketlerin de içinde yer aldığı duruma biz mücbir sebep diyoruz. Deprem bunlardan bir tanesidir. Tabii ki bu kararla yükseköğretim kurumlarımız ülke çapında yüz yüze eğitime geçti. Online eğitim nedeniyle özellikle yurtların boşaltılmasına takiben, evlerde kalan öğrencilerimiz ya da son sınıf olan öğrenciler bu dönemi zorunlu olarak aslında bu mücbir sebebe bağlı olarak zorunlu olarak onların da iradesi dışındaki bir gelişme nedeniyle evlerini bırakmak zorunda kaldılar. Dolayısıyla bu hal yani yaşanılan bu durum tarafların öğrencilerin de bir iradesine dayanamadığı için zorunlu bir hale olduğu için mücbir sebep olarak görülüp bu sözleşmelerinin feshedilebileceklerini düşünüyorum” diye konuştu.

“Böyle bir durum olmasaydı zaten öğrenci evinde kalacaktı”

Deprem olmasaydı öğrencilerin evlerinde kalmaya devam edeceğini vurgulayan avukat Günaydın, ”Ev sahiplerinin buna biraz daha anlayış göstereceğini düşünüyorum. Bu hukuki süreci öğrencilerin kendilerinin dışında gelişen bir durumla ödemek zorunda kalacak. Yani 4 aylık bir süreci vardı eğer böyle bir durum olmasaydı zaten öğrenci orada kalacaktı. Ama kendi iradesi dışında online olması sebebiyle bu durumda bir mücbir sebep hali olarak göstererek bu sözleşmelerden sorumlu tutulmaması gerekiyor. Tabii ilk bakışta baktığımızda özellikle bu afetten etkilenen öğrencileri gibi düşünülse de her ne kadar bu olay tüm Türkiye'deki öğrencileri online eğitime geçmeleri nedeniyle kapsayacağı için mücbir sebep olayının bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Yorumlar (1)
Ahmet Çalışkan 2 yıl önce
Benim oğlum Balıkesir üniversitesi spor akademisinde okuyordu üniversitenin uzaktan eğitime geçmesinden sonra kiralamış olduğumuz evin sahibiyle görüşerek evi bosalttik ev tekrar kiraya tutulana kadar olan sürede kirayı odeyecegimizi söyledik evi 02 Mart 2023 bosalttik 15 Mart 2023 te eve kiracı girdi ödenen kirayı ev sahibinden istemiyoruz ama evi kiralarken verdiğimiz 3000 TL depozitte parayı istiyoruz ev sahibi bende mağdur oldum depozito olan parayida ödemem diyor ne yapmamız gerekir bilgi verirseniz sevinirim saygilar

Gelişmelerden Haberdar Olun

@