Ayşe Ünlüce: Komşu illerimiz de Eskişehir gibi olmak istedi

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Burhaniye 5. Kitap Fuarı’nda “Yerelden İktidara” konulu söyleşide konuştu...

SİYASET 25.07.2024, 23:29 25.07.2024, 23:37
Ayşe Ünlüce: Komşu illerimiz de Eskişehir gibi olmak istedi

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Burhaniye 5. Kitap Fuarı’na katıldı. Başkan Ünlüce, fuar kapsamda düzenlenen “Yerelden İktidara” konulu söyleşide, Eskişehir’in yerel yönetimde gösterdiği başarının Türkiye’ye ilham kaynağı olduğunu söyledi. 

“Bin Yıllık Tarihten, Bin Yıllık Kitaba" temasıyla düzenlenen Burhaniye Kitap Fuarı'nın beşincisi edebiyat, sanat, yazarlar, gazeteciler ve siyasilerin katılımı ile kapılarını açtı. Fuara CHP Genel Başkan Yardımcıları Gökhan Zeybek ve Gülşah Melis Atalar, CHP Parti Meclis Üyesi Mehmet Tüm, Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, Bilecik Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı, Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, Devlet Eski Bakanı Önay Alpago, Didim Belediye Başkanı Hatice Gençay, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Gömeç Belediye Başkanı Melih Bağcı ve ev sahibi Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler katıldı. 

Ayşe Ünlüce ve beraberindekiler ilk olarak Ören’de kamuya kazandırılan rekreasyon merkezinin açılışını gerçekleştirdi.  Daha sonra düzenlenen açılış töreniyle Burhaniye 5. Kitap Fuarı başladı. Fuar alanında stantları gezen Ayşe Ünlüce, Eskişehirli hemşehrileriyle de bir araya geldi.

Fuar açılışının ardından “Yerelden İktidara” söyleşisi moderatör ve fuar koordinatörü Sinan Karahan tarafından yapıldı. Söyleşinin konuşmacıları Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Bilecik Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı, Didim Belediye Başkanı Hatice Gençay ve Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın oldu. 

"Eskişehir'de emanet edilen oylar kalıcı oldu, siyasi bir dönüşüm de yaşandı"

Söyleşide konuşan Ayşe Ünlüce, “Çok değerli Burhaniyeliler, size Eskişehir'den kucak dolusu sevgi getirdim. 1999’da Yılmaz Büyükerşen Hocamız göreve gelmeden önce Eskişehir aslında merkez sağın kalesi gibiydi. 1999’dan sonra Eskişehir demokrat belediyecilikle, halkçı belediyecilikle tanıştı. O kadar güzel karşılık gördü ki, bir noktadan sonra daha önceden emanet verilen oylar yavaş yavaş kalıcı olmaya başladı. Bu yıl yapılan 31 Mart yerel seçimlerinde biz o 25 yıllık Eskişehir'de yaşanan dönüşümün sadece şehircilik anlamında bir dönüşüm olmadığını gördük. Bu dönüşüm sosyal anlamda da, siyasi anlamda da, kültürel anlamda da olmuş ve çok büyük bir oy farkıyla Eskişehir'de seçimlerini kazandık diyebilirim. Tabi ki de her seçim çok zordur ama beklediğimizin de çok çok üstünde oy alarak kazandık.” dedi. 

"Asla şımarmayacağız, asla ego yapmayacağız"

Türkiye’de vatandaşların sosyal ve halkçı belediyecilikle tanışmak için büyük bir inanç ve güvenle sandığa gittiğini söyleyen Ünlüce, “Halkımız gerçekten sosyal demokrat belediyecilere ve bu halkçı belediyeciliğe inanarak büyük bir özlemle çok büyük bir inançla ve güvenle bizlere oylarını verdiler. Şunu belirtmek isterim ki; biz bu güvenle asla şımarmayacağız, bunu asla ego yapmayacağız. Çok büyük bir başarı elde ettik. Buna zafer demiyoruz çünkü zafer savaşlardan sonra mücadelelerden sonra söylenen bir kelime biz bu seçimin kaybedeni olmadığını düşünüyoruz. Yeni kazanan başkanlar olarak seçim sürecinde çok önemli başarılara imza attık ve bundan sonra da çok daha büyük başarılara imza atacağız” diye konuştu. 

"Sakarı Vadisi’ne İpek Köyü kuracağız"

Ayşe Ünlüce, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin şehrin hafızasını yaşatmak için birçok projeye imza attığını ifade ederek, İpek Böcekçiliğini Geliştirme Projesi hakkında dinleyicileri bilgilendirdi. Ünlüce, “Eskişehir eski kadim ipek yolu üzerindedir ancak tüm Türkiye'de olduğu gibi Eskişehir’de de ipek böcekçiliği zamanla çeşitli nedenlerden öldürülmüş, yok edilmiş. Biz kentin hafızasına bir saygı duruşu olması için dut fidanları yetiştirmeye başladık. Çıkan kozalardan ipek üretiyoruz. Sonra kendi atölyelerimizde dokuma tezgahlarımızı kurduk. Kadınlarımıza kurs vermeye başladık. Elde ettiğimiz ipekleri Eskişehirli kadınlarımız hünerli elleriyle dokumaya başladı. Bizim için projelerde en önemli unsur sürdürülebilir olması. Önümüzdeki günlerde de Sakarı Vadisi’ne İpek Köyü kuracağız. Bu köyde üretilen ipek şallar, örtüler eminim birkaç yıl sonra çoğumuzun üzerinde olacak.” dedi. 

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin Orta Sakarya Vadisi’nde yürütülen zeytinciliği geliştirme projesi kapsamında zeytin hasadından elde edilen kaliteli ve doğal zeytinyağı, Eskişehir’in ilk yerleşim yeri ve tarihteki en eski ismi olan Dorlion markasıyla satışa çıktığını söyleyen Ayşe Ünlüce, “Sakarı Vadisi topraklarımızda yüzyıllar öncesinde zeytincilik yapılmış, orada çeşitli endemik ağaçlar bulundu. 800- 900 yıl öncesine ait ağaçlar var, biz bu ağaçların tescili için uğraşıyoruz şimdi. Burada zeytincilik yapıldığını keşfedince neden yapmayalım dedik ve orada zeytinciliğe başladık. Şehrimizin geçmişinde, belleğinde, hafızasında ne varsa unutulmuş olan, onu canlandırıp yolumuza devam etmek ve bu yola devam ederken de sürdürülebilir kılmak için de elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.” dedi. 

"Komşu illerimiz Bilecik, Kütahya, Afyonkarahisar da Eskişehir gibi olmak istedi"

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanlığını Yılmaz Büyükerşen’den devralmanın kendisi için çok büyük bir gurur kaynağını olduğunu söyleyen Ünlüce, “Eskişehir’de 25 yılım çeşitli sivil toplum kuruluşları gönüllü olarak geçti, son 8 yılımda ise Yılmaz Büyükerşen ile yakın çalışma imkanımız oldu. Yılmaz Büyükerşen gerçekten hocaların hocasıdır, ondan çok şey öğrendik. Eskişehir’de yarattığı kültür ve iklim bütün Türkiye’yi etkiledi. Eskiden seçim sonuçları açıklandığında kıyı şeridindeki şehirlerimiz kırmızı renkte olurdu. Anadolu’da da tek kırmızı şehir Eskişehir olurdu. Komşu illerimiz Bilecik, Kütahya, Afyonkarahisar geldi çünkü bu şehirlerimizde “Eskişehir’e benzeyelim, Eskişehir gibi olalım” isteği doğdu. Yani Eskişehir her zaman ilham veren bir şehir oldu. Bu nedenle Eskişehir’i bugünlere getiren örnek olan Yılmaz Hoca’dan sonra başkan olmak benim için gurur verici.” diye konuştu. 
Söyleşinin ardından Burhaniye Belediyesi 5. Kitap Fuarı çeşitli etkinliklerle devam etti. 

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@