Emine Nur Günay: "O paylaşımların ne kadar kasıtlı olduğunu gördüm"

Yaşanan depremler sonrası bölgeye giden, yardım ve koordinasyon çalışmalarına katılan AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Emine Nur Günay yaşadıklarını anlattı, bölgeden izlenimlerini paylaştı.

SİYASET 21.02.2023, 14:03 21.02.2023, 14:20
Emine Nur Günay: "O paylaşımların ne kadar kasıtlı olduğunu gördüm"

Yaşanan depremler sonrasında AK Parti Genel Merkezi'nin görevlendirmesi sonrasında hemen bölgeye giden, yardım ve koordinasyon çalışmalarına destek veren AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Emine Nur Günay, Hatay’da AFAD Koordinasyon Merkezi'nde ve çadır kentlerde çalışmalara katıldı. Günay bölgede yaşananlara ve son duruma ilişkin izlenimlerini paylaştı. 

"Ekibimle birlikte sahada elimizden geleni yaptık, duygusal anlamda çok zordu"

Emine Nur Günay, yaptığı açıklamada “Bireysel girişimler yerine koordinasyon içinde çalışma yapma zamanı, diğer türlü yarar yerine zarar verebiliyorsunuz. Bu kapsamda Hatay Belen Koordinasyon Merkezi’nde görevlendirildim. Ancak gerektiğinde İskenderun ve Arsuz’da da görev yaptım.  Amaç depremzedelerin ihtiyaçlarını hemen giderebilmek, kim neye yetişebiliyorsa onu yaptı. Basın danışmanım Emre ve arkadaşları teçhizatları ile mikro gruplar kurdular, AFAD’ın yönlendirmesi ile Antakya’da arama kurtarma çalışmalarına katıldılar. Ekibimle birlikte sahada elimizden geleni yaptık, duygusal anlamda çok zordu. Ama sahada çalışırken önceliğiniz insanlara yardımcı olmak olduğu için çok farkında olmuyorsunuz" dedi.

"Sahada canla başla çalıştılar... Onlara minnettarız"

Günay, "Bölgeden ayrılınca esas o zaman fark ediyorsunuz olayın ağırlığını, büyüklüğünü. Sahada canla başla, gece gündüz çalışan tüm mülki idare kadrolarına, kurumlarımıza, yerel yönetimlere, STK’larımıza, gönüllülerimize, Mehmetçiklerimize, güvenlik güçlerimize minnettarız" dedi. 

"İhtiyaçlar sürekli değişiyordu... Milletimiz hiçbir ülkede görülmeyecek bir dayanışma gösterdi"

Günay, “Koordinasyon organizasyon şeması içinde herkesin görev yeri ve sorumlulukları belli. Her ilde 2 genel başkan yardımcımız, bakanlarımız bulunmakta. Koordinasyon iletişim gruplarımızda anlık bilgiler, ihbarlar paylaşılıyor ve hemen kaymakamlarımız ile milletvekillerimiz ekipleri yönlendirip müdahale ediyor. Diğer bir görevimizde yardımları gönderecek birimler/ kişiler/STK’lar ile yerel ihtiyaç sahiplerini koordine etmekti. Bu bağlamda, Eskişehir Valiliği koordinasyonunda gelen yardımlar, bireysel ilişkilerden sonuçlanan iş insanlarının destekleri, STK yardımlarını ihtiyaç duyulan ilçelere hatta köylere yönlendirdik. Valiliğimiz karayolunun yanında hem hava koridoru hem de tren yolu koridoru oluşturdu. Özellikle hava koridoru ilk günlerde acil ihtiyaçlar için çok faydalı oldu. İhtiyaçlar 2 günde bir değişiyordu. İlk 3-4 gün, ekmek, su, kıyafet, sonra iç çamaşırı, bebek eşyaları, bebek maması, bebek bezi. Daha sonra hijyen malzemeleri ve kuru gıda. Derken bölgeden tahliyeler. Değişmeyen tek şey ilk 10 günde enkaz altında canlı ihbarları idi. Hemen arama kurtarma ekiplerine haber veriliyordu. Tabii çadır ihtiyacı sürekliydi. Bölgede kalanlar için çadır ve konteynır çalışmaları devam ediyor. Milletimiz bu zor günde yine hiç bir ülkede görülmeyecek bir dayanışma gösterdi. Her bir ferdimize minnettarız" diye konuştu. 

"Ekipleri ve depremzedeleri en kötü etkileyen şey dezanformasyondu"

Günay, “Sahada çalışırken hem ekipleri hem de oradaki depremzedeleri kötü anlamda en çok etkileyen şeylerden biri ise bilgi dezenformasyonuydu. Özellikle sosyal medya kanalları başta olmak üzere, iletişim araçları ile adeta kasıtlı yürütülen bir yanlış bilgi akışı mevcuttu.  Sürekli yanlış ihbarlar veriliyor, ekipler bu ihbarlar ile zaman kaybediyordu. Sosyal medyada doğası gereği bir paylaşımın dolaşım süresi elinizde olmadığı için çoktan intikal edilmiş ve ilgilenilmiş birçok ihbar ekiplerin önüne tekrar tekrar düştü. Ve bu durum yine ciddi bir zaman kaybına sebep oldu. Sosyal medyanın gücünden yararlanarak büyük infiale yol açan baraj patladı gibi yalanlar ise çok daha büyük bir zarar verdi bölgeye. O an tüm arama çalışmaları durdu. İnsanlar panik halinde bir kaos ortamının oluşmasına zemin hazırladılar. Şehri terketmeye çalışan araçlar yüzünden trafik kilitlendi ve bunun sonucunda hem arama kurtarma faaliyetleri hem de depremzedelere yardım faaliyetleri ciddi derecede aksadı. Bunun dışında yine alanda bazı provokatörler özellikle sosyal medya olmak üzere bazen de farklı kostümler ve kılıklar ile yayın organlarının alanda bulunan kameraları aracılığı ile hem bilgi dezenformasyonuna hem de yardım faaliyetlerinin aksamasına sebep oldular. Bu sırada depremzedeler ise sevdiklerine ulaşmaya çalışıyorlardı. Ancak bu provokatörler depremzede kılığında, alanda olmayıp olayları haberlerden takip eden kitlenin duygusal durumundan da beslenerek algı yaratmaya çalıştılar. Yabancı kuruluşlar tarafından açıkça fonlandığını bildiğimiz, hatta bunu açıklayan bazı sözde yayın kuruluşları, sosyal medya hesaplarından bu provokatörleri açıkça ön plana alarak paylaşımlarda bulundular. Elimizde bilgileri olduğu ve kim olduklarını bildiğim için çok net konuşuyorum. İlgili mercilerle paylaşılacak" diye konuştu.

"Bölgeden gelince sosyal medyadaki paylaşımların ne kadar kasıtlı ve dezanformasyon amaçlı olduğunu daha net gördüm"

Günay, "Bölgeden geri geldiğimde tabii iletişim araçlarına ulaşımımız da daha rahat olduğundan paylaşımları inceleme fırsatım oldu. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, bölgeye gitmeden uzaktan yorum yapanlar, orada bulunup kasıtlı algı yapanlar kadar suçlu ve sorumlu. Yollar konusunda yorum yapanlar var. Hatay ve ilçeleri arasında, Antakya, daha sonra Elazığ’a giderken Osmaniye, Nurdağı, Pazarcık, Gölbaşı, Malatya’dan geçtim, karayolunu bizzat kullandım. Yollar onarılmış, doldurulmuş, ulaşım kesintisiz sağlanıyor. Tabii bazı yerlerde sıkıntılar oldu. Depremin büyüklüğü sonrası bazen de artçılar ile birlikte zarar gören yollar oldu. Hatay’da yerin nasıl yarıldığını, fay hattının açtığı çatlakları gördük. Ancak bu yollar da yine hızla onarıldı ve kullanıma açıldı. Sıcak ofislerinde kahvelerini yudumlarken, klavyelerinin başında yapılan yolların çöktüğü ve hala ulaşımın sağlanamadığı paylaşımları yapanları o yolları kullanmalarını tavsiye ediyorum. Antakya’ya giderken iyi ki bu yollar yapılmış, bu yardımlar nasıl ulaşacaktı diye düşündüm" dedi. 

"Yüzyılın felaketini yüzyılın dayanışması ile aşacağız"

Prof. Dr. Günay, "Devletimiz milletimiz el ele, yüzyılın felaketini yüzyılın dayanışması ile aşacağız. Her birimize görev düşüyor. Bu görev bilinciyle hareket edeceğiz. Önümüzde bir süreç var, birlikte aşacağız" derken, hem bölgede mevcutta devam eden hem de yakın gelecekte planlanan faaliyetlere ilişkin bir açıklama daha yapacağının altını çizdi.

Yorumlar (0)

Gelişmelerden Haberdar Olun

@