Murat Özcan Eskişehir'deki kamu binalarını tek tek anlattı
Odupazarı Belediye Meclisi'nde deprem ve kentsel dönüşüm konularında yaşanan tartışmalarda AK Parti Grup Başkanvekili Murat Özcan Eskişehir'deki kamu binaları ile ilgili de bilgiler verdi.
Eskişehir'de Kazım Kurt başkanlığında Odupazarı Belediye Meclisi'nde deprem ve kentsel dönüşüm konularında AK Parti ve CHP grupları arasında tartışmalar yaşanırken, AK Parti Grup Başkanvekili Murat Özcan, Eskişehir için "uydu kentler kuralım" çağrısında da bulundu.
Murat Özcan, konuşmasında Eskişehir'deki kamu binalarının durumu ile ilgili de bilgiler verdi.
"Eskişehir'de birçok ilçemizde kamu kurumlarının binaları yeniden yapıldı"
Özcan, "Eskişehir'de birçok ilçemizde kamu kurumlarının binaları yeniden yapıldı. Elbet yapılmayanlar vardır. 80 yılda yapılan binaları yenileyip yapmak, bir de üstlerine yeni yatırımlar yapmak kolay işler değildir. Muhalefetteki arkadaşlarımız hiç yapmadıkları için bilmeyebilirler. Yunusemre Devlet Hastanesi'nin yerine yenisini hem de iki katı büyüklüğünde yaptık. Eski Devlet Hastanesi yerine 3-4 katı Eskişehir Şehir Hastanesi'ni yaptık. ESOGÜ Hastanesi'nin durumu ile ilgili son günlerde medyada gündeme geldi. Biz de merak ediyoruz. Bir sorun var mı. Bir sıkıntı varsa onun yerine de hükümetimiz elbet yenisini yapar merak etmeyin" dedi.
Eskişehir'de kaç okul yıkıldı, kaçı yeniden yapıldı, kaç okul güçlendirildi?
Murat Özcan, "Yıkım kararı verilen okul sayımız 37'dir. Güçlendirme yapılması gereken bina sayısı 25, incelenmesi devam eden bina sayısı da 10'dur. Toplamda 72 okulumuzda tetkik yapılmıştır. Güçlendirmesi yapılan okul sayımız 22'dir. Bakın tetik yapmakla kalmıyoruz icraat da yapıyoruz. 25 okuldan 22'sinde güçlendirme yapılmış. 2'sinde yapılacak, birinde de yıkım kararına geçilmiş, o da yıkılacak. Yıkım kararı verilen 37 okuldan yıkıp yenisini yaptığımız 15 okul var.Yıkılmış 11 okul var onun da projeleri yapılmış ve yapılıyor. 11 okulumuzun da depreme dayanıklılığı test ediliyor, incelemesi yapılıyor" diye konuştu.
Özcan'dan TMMOB tepkisi: "Projeler incelenmiyor"
Murat Özcan ayrıca, "Ne yapılması gerektiğini de konuşmamız lazım sayın başkan. Projelerin incelenmesinden bahsetti arkadaşlar. Biz de bu projeleri yaptıran kişiler olarak söylüyoruz ki, TMMOB projelerde inceleme yapmadı. Diyeceksiniz ki, bu kanıya nasıl vardınız. Biz projelerimizi mühendis arkadaşlarımıza çizdiririz. Eskiden orada onayı vardı şimdi kalktı. Oda onayı yapıldığı zaman Belediyemize götürür, projemizi teslim ederiz. Biz de şu soruyu soruyoruz. Belediyeden 3-4-5 kere düzeltme çıkıyorsa bir projeye, mühendisler odası bu projeye bakmamış anlamına gelir. Eğer baktıysa da şunu sorarız. Ya belediyedekiler bunu bilmiyor, ya mühendisler odası'ndakiler bilmiyor, ya da bu projeyi çizen mühendisler bunu bilmiyor derim. Eğer inceleme olsa belediyenin yükü bu kadar artmaz, inceleme yükü sadece belediyenin sırtına kalmazdı. Bunların olmadığını gördüğümüz için biz inanmadık incelemelerine" dedi.
"Eskişehir'de 6 bin 952 haneye kira yardımı yapıldı... Bakanlık teşvikleri ile bir mahalle büyüklüğünde yer dönüştürüldü"
Özcan, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı... Biz baktık ki, burada dönüşüm sağlanamıyor, Bakanlığa destek verdik. Parsel bazında dönüşüm yapılsın da dedik. Bu ne demektir? İki katlı bir eviniz var, ruhsatı 4 kattır. İki katlı binayı yıkarsınız, yerine 4 katlı bina yaparsınız. Bunun için de hükümetimiz yıllardır belli teşvikler verir. İnşaatı yaparken KDV indirimi verilir, tapu masrafları kentsel dönüşüm yapılan yerde ortadan kalkar. Kiracı veya ev sahibinin gidecek başka evleri yoksa,kira yardımı yapılır. Eskişehir'de 6 bin 952 haneye kira yardımı yapıldı. Sadece kentsel dönüşüme imza attıkları için. Neredeyse bir mahalle büyüklüğünde yeri Bakanlığımızın teşvikleri ile Eskişehir'de dönüştürmüş olduk. Bunun da bilinmesini isterim" diye ekledi. Özcan, bu dediklerine Vadişehir, Ihlamurkent, Karapınar gibi yerlerdeki dönüşümlerin de dahil olmadığını belirtti.
Kazım Kurt'a sordu: "Peki siz bir belediye binasını dönüştürdünüz mü? Bu hizmet binası sağlam mı araştırdınız mı?"
Murat Özcan, "Şimdi devlet kurumlarının yaptığı dönüşümleri burada açıkladım. Peki siz belediye başkanı olarak belediye binalarının bu konuda bir araştırmasını yaptınız mı? Herhangi bir şekilde sağlıksız gördüğünüz bir belediye binasını dönüştürdünüz mü? Şu anda konuştuğumuz belediye binasının teknik araştırma yapılsa sağlam çıkacağına inanmıyorum. İki dönemdir vaadiniz olan belediye binası yapılacak mı, ne zaman yapılacak?" diye konuştu.
Kazım Kurt: En az sorumluluğu olan ilçe belediyeleridir
Meclis üyelerinin konuşmaları sonrası Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, yine hükümeti ve mevzuatı suçlayan açıklamalarda bulundu. Kurt, "Burada tüm kurumların üzerine düşen görevleri yapması lazım. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da, AFAD da, Valilik de... Burada en az sorumluluğu olan ilçe belediyeleridir. Dikkatinizi çekecek bir laf söyledim. En az sorumluluk ilçe belediyerinin, dedim. Bunun garip bir tarafı yok. O yönetmelikleri kuran, sistemi kuran devlettir. Bunu yapması gereken devlettir" dedi. Kurt, "Karapınar, Gündoğdu, sanayi çarşısı konularına girmiyorum. Gündoğdu'da vatandaşların kabahati neydi" diye ekledi.
Bu sözler üzerine AK Partililer "Seçimden önce Gündoğdu'da burası yıkılacaksa kepçenin önünde ben dururum demiştiniz" hatırlatmasında bulundu.
Kazım Kurt, "Dururum. Haydi yıkın görelim, yıkamadınız. Gündoğdu'da yıkmaya kalksaydınız ben gelip dikilecektim. Cesaret edemediniz, yıkamadınız" dedi.