Tepebaşı Belediyesi yapıyor, Odunpazarı Belediyesi bakıyor!
Eskişehir'in iki merkez ilçe belediyesi var. Odunpazarı Belediyesi ve Tepebaşı Belediyesi... Bu hafta içinde gelen bir haberle yine aklımıza düştü. İki CHP'li belediyenin yaptıkları arasında neden dağlar kadar fark var diye...
Haber şu: Ford Otosan, Eskişehir'de yerli ve yüzde 100 elektrikli çöp kamyonu üretmeye başlıyor ve ilk prototiplerin deneme sürüşleri ve kullanımları için Tepebaşı Belediyesi ile işbirliğine gidiyor. Türkiye'de ilk kez üretimi yapılan bir araç ve seri üretime geçildiğinde hem Türkiye'de hem de Avrupa pazarında satılması planlanıyor.
"Yerli ve yüzde 100 elektrikli" tanımının altını çizmek istiyorum.
Öğrendiğimiz kadarıyla da, Ford Otosan bu projesini çok önemsiyor ve Tepebaşı Belediyesi'nin kullanımına sunulan söz konusu araçtan elde edilecek veriler, yapılacak testler aracın en iyi şekilde üretimi ve geliştirilmesi için de çok önemli...
Peki Ford Otosan, böylesine önemli bir projesi için neden Tepebaşı Belediyesi ile işbirliğine gitmeyi ve bu aracı Tepebaşı Belediyesi'nin denemesini istedi?
Neden Türkiye'deki onca belediye değil de, veya Odunpazarı Belediyesi değil de, Tepebaşı Belediyesi?
Bunun cevabını Tepebaşı Belediyesi'nin son yıllarda elektrikli araçlarla ilgili çalışmaları ve tecrübesi ile birlikte çöp toplama ve ayrıştırmada öne çıkmasında bulabiliriz.
2016 yılından bu yana Tepebaşı Belediyesi, Avrupa Birliği'nden sağladığı krediyle aldığı yerli ve elektrikli otobüsleri kullanıyor. Tepebaşı Belediyesi'nin güneş enerjisi projelerine ne kadar önem verdiğini de biliyoruz, Tepebaşı Belediyesi'nin birçok binası güneş panelleri ile dolu... Bir de çok önemli bir durum var. Tepebaşı Belediyesi, 2012 yılında Avrupa Yaşayan Laboratuvar Ağı'na, yani European Living Lab Network'e üye olan ilk Türk belediyesi. Bu üyeliğin önemi ne biliyor musunuz? Tepebaşı'nda birçok teknolojik projenin test edilmesinin yolunu açıyor. Böylece birçok teknolojik yenilikten önce Tepebaşı'nda yaşayan Eskişehirliler faydalanabiliyor.
İşte bu gibi birçok nedenden ötürü Ford Otosan, ürettiği bu yerli ve yüzde 100 elektrikli çöp kamyonunu da Tepebaşı Belediyesi'nin test etmesini istiyor.
Bu bardağın dolu tarafı...
Gelelim, bardağın diğer tarafına...
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç tüm bunları yaparken ve Tepebaşı'nı Türkiye'nin ilk yerli ve elektrikli çöp kamyonunu test edilecek bir düzeye getirirken, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt neler yaptı?
Bir hatırlayalım... Kazım Kurt belediye başkanı olduğunda çok sayıda mahallede geri dönüşüm atıkları ayrıca toplanırken, Kazım Kurt zamanında tersine geri gidildi, yaklaşık 2 yıl geri dönüşüm krizi yaşandı ve hiçbir mahallede geri dönüşüm atıkları toplanmadı.
Odunpazarı Belediyesi'nin en çok şikayet edilen hizmetlerinden biri çöp toplama hizmeti oldu, halen de öyle...
Odunpazarı bu zaman zarfında, Tepebaşı Belediyesi gibi yerli ve elektrikli araçlara geçemedi, tek bir elektrikli otobüsü, aracı yok. Artık Türkiye'de birçok belediye elektrikli otobüslere, araçlara geçiyor...
Tepebaşı Belediyesi'nde onca Eskişehir'de ve Türkiye'de ilk olan yeni proje görüyoruz, Odunpazarı Belediyesi'nde tık yok...
Bakın Odunpazarı Belediyesi'nde yaşanan onca skandalı filan saymıyorum... Bir kıvılcım, bir umut kırıntısı arıyoruz, ama yok...
Haliyle, siz Türkiye'nin en büyük şirketlerinden biri olsanız böylesine bir projenizi test etmek için Odunpazarı Belediyesi'ni mi tercih edersiniz, Tepebaşı Belediyesi'ni mi?
Nasıl oluyor da, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç bunları yapabiliyor da, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt yapamıyor?
Galiba bunun cevabı biraz da, iki başkanın çalıştığı ekiplerinde, yanlarındaki isimlerde yatıyor...
Ekibiniz iyi ise böyle şeyleri yapabiliyorsunuz. Ekibiniz kötüyse ve ekibinizdeki insanların dertleri Odunpazarı'na yenilikler getirmek değil, başka şeylerse yapamıyorsunuz...
Ve CHP'nin Eskişehir'de asıl sorması ve sorgulaması gereken soru da bu değil mi?