Medya Midas
2022-04-04 11:54:03

Siyaset üzerine sözler

Serdar Dikmen

04 Nisan 2022, 11:54

Tarihi kaynaklar M.S. 6.-7. yüzyılda satrancın ortaya çıktığını yazıyor. Hızla Asya’ya yayılıyor. Asya’da sokaklarda dahi oynanıyorken 15. yüzyılda Avrupa’da soyluların oyunu oluyor. Bugün Avrupa’da sadece okullarda belki görürsünüz satranç oynayanları ama Özbekistan’da Amur Timur Parkı’nda en az 7-8 grup görürsünüz ki satranç turnuvası yapıyor. Çin, Türkmenistan keza öyle. Ülkemizde sokağa taşmasa da neredeyse her okulda bir satranç kulübü vardır ve meraklıları keyifle oynar. 

Satrançta oyunu kazanmak için rakibinin kendini iyi hissetmesini sağlayacaksın. Rahatlayacak. Bunun için rakibine 2-3 piyon, bir fil filan vereceksin ki keyiften burnunun ucunu göremez hale gelsin. Sonra kurduğun oyunun ağında kıvranırken şah-mat.

Siyasette de aynen böyle. Usta siyasetçi uzaklara bakarken, amatör siyasetçi küçük keyiflerle yetinir. 

Eskişehir’i uzaktan yakinen takip ediyorum. Ne de olsa memleket. Havalimanı krizi ile bir hayli meşgul olduk. Bana sorarsanız en usta hamleyi Nabi Avcı yaptı. Olaya el koydu ve Şah-Mat. En acemi hamleyi ise Jale Nur Süllü yaptı. Sahi kriz nasıl başladı? Bir söylenti ile uçuşların Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı’ndan Zafer Havalimanı’na kaydırılacağı yayıldı. Hatta bir firma sosyal medya hesaplarından bir duyuru da yaptı. Ortada bir resmi yazı filan var mı? Ben duymadım. Köpürtme işlemi başarıyla yapıldı ve medyada fazlaca yer aldı. Sonra işi bilmez bürokratların hatası olduğu söylendi. Peki böylesi vahim bir hesap hatası yapan bürokratlar görevde mi görevde. Olay çözüldü mü çözüldü. Nabi Avcı, Emine Nur Günay, Zihni Çalışkan ve Murat Özcan ilgili bakanlıkta olayı tatlıya bağladılar. 

Bence bu olayda oyunu okuyan ve şah-matı görerek olayın içine sokulmak isterken küçük bir manevra ile salvo yapan Yılmaz Büyükerşen oldu. Jale Nur Süllü anlaşılan stajı bitmeden milletvekili olmuş. Şehrin siyasetinin Nabi Hoca’dan öğrenecekleri var. 

……..

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde senatoda yaşanan olayı yazmamdan sonra Kemal Hoca’nın çok rahatsız olduğu duyumlarını aldım. Ama yapılan bir işlem de yok. Neyse Rektör’ün son günleri. Eskişehir’de kalmaya pek niyeti yok gibi. Gerçi bu işler belli olmaz. Hiç isteyerek atanan Rektör’e rastlamadık. Hep vallahi istemiyordum ama çok baskı geldi filan. Kemal Hoca yeniden atanırsa hiç şaşırmam. Bu üniversitedeki birkaç üst düzey bürokrattan öğrendiğim de bazı Rektör adaylarının da seslerini duyurmaya başladığı. İşte size bir yeni haber daha. Şehrin tecrübeli eski yönetici hocalarından biri de Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü olmayı çok istiyor. Bir Anadolu şehrinde Rektör Yardımcısı Hoca inceden inceye çalışıyor. YÖK’te de sağlam bağlantıları var. Olur mu olur. Ama ilk söz Kemal Hoca’da. 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.