Medya Midas
2022-07-13 14:46:16

Sen kaçta hesaplandın, 21 mi 22 mi?

Onur Çavuşoğlu

onurcavusoglu10@gmail.com 13 Temmuz 2022, 14:46

KYK kredisi 2022’de biten öğrenciler geri ödeme için aldıkları paranın üstüne binen orandan epey şikayetçi.

Gençler arasında, “Ne kadar borcun var” konusu üstünden mizahlar üretiliyor.

“Sen kaçta hesaplandın, 21 mi 22 mi?”

Haklılar da…

Dün bir arkadaşımla oturdum, bu sene Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oldu.

Epey bir buruk ve morali bozuktu. 4 yıl boyunca KYK’dan toplam 30-35 bin liralık kredi almış ve geri ödemesi 100 bin küsür lira.


(Bu görsel bahsettiğim arkadaşımın KYK borcu)

“Kendi alanımla ilgili iş bulma sıkıntısını bir köşeye bıraktım, hayata 100 bin lira borçla başlamak fazla koydu” diyor.

2022 yılına kadar KYK’dan kredi almış ve 2022’de mezun olmuş ya da kredi ödemesi tamamlanmış öğrenciler büyük bir hezeyan içerisinde.

2022 yılının “küresel enflasyon krizinden” öğrenciler de epey bir etkileniyor.

Kendi alanları ile ilgili iş bulma sorunu bir yana dursun, 4 yıl kredi almış bir kişi hayata da 100 bin liraya yakın bir borçla başlıyor.

Örneğin 2021 yılında KYK kredisi bitmiş ve hesaplaması 2021 yılında yapılmış geri ödeme, bu seneki kadar açık ara dudak uçuklatmıyordu.

Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, “KYK borçları ile ilgili konunun kabinede ele alınacağını” belirtti.

KYK borcu olanlar seslerini duyurdular.

Dünyada etkisini gün geçtikçe artırmaya devam eden, sınır ötesi birçok alanda mazlumun ve mağdurun, maddi-manevi her türlü yanında olmaya çalışan Türkiye gibi bir devlet mutlaka, kendi vatanının evlatlarını üzen bu duruma karşı da elinden geleni yapacaktır.

Bu konudan müzdarip olan öğrenciler de Türkiye’nin gücünün farkında ki bu konuyla ilgili ısrarla isyan ediyorlar ve mutlaka çözümü de, “iktidara gelelim KYK borçlarını sileceğiz” diyenlerden beklemiyordu.

KYK borcu olanların sesleri anında duyulmuşa benziyor. Önemli olan konu, kabineden bu sorunu çözmeye yönelik hangi uygulama adımlarının atılacağı konusu…

Umarım kabineden KYK borçları ile ilgili çıkacak çözümler, herkesi rahata erdirebilecek, kaygıları azaltacak, gençlerin hayata büyük borçlarla başlamasını engelleyecek tarzda olur.

*** 
Denetim de artmalı!

Öte yandan mezun oldukları bölümle ilgili iş bulabilen üniversite mezunları, işe ilk girdiklerinde “tecrübesiz ve yeni mezun” oldukları için epey düşük ücretlerle “çalıştırılabiliyor”. 

Kalkıp da 20 bin lira maaş versinler demiyorum ama…

Yeni mezun ve tecrübesiz olduğu için günde 11 saate yakın çalışan ve asgari ücret bile alamayan tanıdıklarım var…

Şikayet mi etsinler?

Zaten mezun olduğu bölümle ilgili zar zor iş bulabilmişler, kafa tutup, şikayet edip onu da ellerinden mi kaçırsınlar?

E maalesef denetim mekanizması da tam anlamıyla işlemeyince, özel işletmelerde her türlü kılıf uydurulabiliyor!

Bu insanların 100 bin lira borcu çalışarak ödemesi bir yana dursun, yeni mezunların kariyerlerinde ilerlemeleri, motive olmaları ve geleceğe yön verecek, üretecek tarzda katkı sağlamaları için özel işletmelerin de en üst düzeyde denetlenmesi, en azından yeni mezuna asgari ücreti çok görmemelerini sağlamak da gerek.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.