Eskişehir’deki fuar merkezinden artık halkın büyük çoğunluğunun haberi var. 2019 yılında yapılan ve birçok kişinin ziyaret ettiği farklı sektör fuarlarının büyük beğeni topladığı aşikar. Pandemi sebebiyle son bir yıldır birçok yer gibi maalesef fuar merkezi de kapalıydı. Geçen hafta itibariyle ve halen Türkiye’de birçok fuar ertelenirken, Eskişehir Endüstri Fuarı ile tekrar tüm Eskişehirlilere merhaba dedi.
Özellikle T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve T.C. Millî Savunma Bakanlığının desteklediği ve STM, Havelsan, Aselsan, Roketsan, Aspilsan, TEİ gibi vakıf firmalarının yanı sıra, savunma sanayii tedarikçisi bir çok firmanın katıldığı fuar tamamlandı. Eskişehir’in önde gelen firmaları da ürünlerini ve hizmetlerini sergilediler, özellikle Hidroes, Secant, Beril Mühendislik, ATC Ateş, Arıman, Tanatar Kalıp, ACD Bilişim gibi firmalar fuarın öne çıkanları oldular.
Eskişehir’deki fuar merkezi işletmecisi TÜYAP ve ETO arasında pandeminin başında yaşanan kira anlaşmazlığının çözüme kavuşması ne kadar önemli ise, Endüstri Fuarı öncesinde de Organize Sanayi Bölgesi ve Sanayi Odası arasındaki fuar ile ilgili yaşanan fakat Eskişehir basınına çok fazla yansımayan tartışmaların gölgesinde bu fuarın yapılması cidden önemliydi. Fuarın yapılmaması için uğraşanların olduğu, hatta fuar merkezinin önündeki kavşağı tadilata alarak fuarı sabote etmeyi düşünenler olduğu dedikodularını duyduk.
Fuar merkezi işletmecisi TÜYAP'ın bir tedarikçisi olarak fuar öncesini, fuar süresini ve sonrasını çok iyi görme şansım olduğu için, yapılan işin bu dedikodulardan çok daha önemli olduğunu düşünüyorum. Yine Eskişehir’de birileri, birilerinin bir şeyler yapmasını hazmedemiyor olabilir, buna şehir olarak zaten alışığız, fakat çok büyük bir fırsat olan bu değeri iyi kullanmak ve daha da büyütmek hepimizin elinde.
Fuar merkezini Metin Güler abi ile ilk gezdiğimizde -15 yıldır fuarcılık sektöründe faaliyet gösteren biri olarak, kendisine naçizane; Fuar alanı, TÜYAP gibi bu işi büyük bir özveri ve profesyonellikle yöneten bir kurum tarafından işletilirse daha da değerlenir demiştim. Halâ dediğimin arkasındayım, tüm sektörleri etkileyen pandeminin fuarcılığı daha da derinden etkilediği bir ortamda - üstelik Erzurum ve Diyarbakır’dan çıkmışken, Eskişehir’de devam edebilmesi ve bu fuar ile başlangıç yapması tebrik edilmesi gereken bir şey.
Fakat ile cümlelere başlamak istemiyorum aslında, bu yazıyı okuyan ve beni biraz tanıyan bir çok kişi de bu yazdıklarıma şaşıracaktır belki ama Eskişehir ve Fuar denkleminde düşüncelerim hâlâ evet “hâlâ” bu şekilde. Neden mi hâlâ? Çünkü Eskişehir Fuar Merkezi’nin açıldığı günden bu yana farklı hizmetlerle tedarikçisi olduğum TÜYAP ile son fuarda malesef bazı anlaşmazlıklar yaşadık. TÜYAP gibi profesyoneller tarafından yönetilen bir kurumun globaldeki başarısının ardında, yönettikleri karmaşık süreçlerin olduğu aşikar. Fakat yerelde, bizim gibi küçük tedarikçiler ile çalışma şekilleri, şehre kattıkları değeri gölgede bırakıyor malesef. Farklı şehirlerde de aynı senaryoları duyduğumuz yaklaşım, özellikle hizmet ve ürün tedarikçisi yerel firmaların büyük umutlarla girdikleri işlerde hayal kırıklığına uğradıklarını görüyor, zarar edenleri görmeye ise dayanamıyoruz. Temizlik, güvenlik, reklam, baskı hizmetleri gibi ana kalemlerde sürekli tedarikçi değiştirmeleri sanırım şehirde herkese fırsat verme istediği olamaz.
Bu tedarikçilerden biri olan fakat büyük ihtimal bu yazıdan sonra olamayacağım TÜYAP’dan Eskişehir için tek beklentim, fuar takvimine yeni fuarlar ekleyerek potansiyeli arttırmalarıdır. Tedarikçi memnuniyeti, Eskişehir’e katılacak değerden inanın daha önemli değil. Şehrimizin kazanması, biz hizmet ve ürün tedarikçilerinin zarar etmesinden daha değerli. Globalde büyük süreçler yöneten küçük yöneticiler, yereldeki küçük süreçlerinde sorunlarla karşılamasının altında neden aramasına gerek yok. Aynaya bakmaları ve özeleştiri yapmaları yeterli, zira ben öyle yapıyorum. Bugün kaybettiğimiz şey para olabilir fakat kazandığımız en önemli şey rütbe-i aklı eserinde görünen şahısları tanıma tecrübemizdir.