Sıradanlığın ötesinde geçmek neden önemlidir biliyor musunuz? Çünkü farkında olmak hem size hem de hayatınıza fark katar. Eğer farkındaysak, sıradan değilizdir.
Peki sıradan olmamayı nasıl başarabiliriz?
Bunun için bazı aşamaları hatırlamak ve üzerine düşünmek zorundayız;
1. Aşama; Hafıza
Sıradan olmamaya çalışmanın en önemli aşamalarından ilki hafızamızdır. Eğer hafızamızı kontrol edemezsek, bizi kandırır ve kabul etmemizi engeller.
Hafızamız bizi kontrol etmeden önce bizim onu kontrol etmemiz gerekir.
Neden mi önemlidir; şimdi şu soruları kafanızda cevaplayın:
• Bu sabah kahvaltıda ne yediniz?
• Bir hafta önce, örneğin Perşembe günü öğle yemeğinde ne yediniz?
• Bir ay önce bugün ne giydiniz?
Tahmin edeyim, birincisine kolayca cevap verdiniz, ikincisi daha zordu ve sonuncusu hiç hatırlamıyordunuz, değil mi? Nedeni çok basittir; “Zaman hafızayı tüketir.”
Bizim amacımız hafızamızın bizi kandırmamasını sağlamaktır. Çünkü sıradan biri olmamak için önce hafızamıza hükmetmemiz gerekir. Bunun için sağlıklı beslenme, egzersiz, dil öğrenme, kitap okuma, bulmaca çözme vb gibi internette bir sürü öneriyi bulabiliriz.
2. Aşama; Sonuçlar
Tam da şu an, uzun zaman önce aldığınız kararların ve eylemlerinizin sonucunu yaşıyoruz. Dış etkenler tabi ki etkili bu sonuçlarda fakat yaşadıklarımızı biz seçiyoruz. Öncesinde aldığımız kararların ve uygulama çabalarımızın sonucudur aslında şu anda yaşadıklarımız.
Örneğin: Son 2 yıldır her gün spor salonuna gittiniz, bu eylemin ve kararın sonucu, şu anda fiziksel olarak güçlenmiş olmanız gerekir. Yani bugün biraz tohum ekerseniz, ürünü bundan sonra 6/8 ay içinde hasat edebilirsiniz. Çok basitçe; bugün aldığımız kararlar ileride yaşayacaklarımızın sebebidir.
Bunu daha iyi anlamak için spor salonu örneğini gözden geçirelim. Bugün spor salonuna giderseniz, bir süre sonra alacağınız bazı sonuçlar şunlar olacaktır;
• Kaslarınız güçlenmeye başlayacak.
• Kazandığınız kuvvet, zinde kalmanızı sağlayacaktır.
• Daha zinde olduğunuz için, daha sağlıklı olmak için de daha motive olacaksınız.
• Daha sağlıklı olduğunuz için, muhtemelen daha fazla yaşayacaksınız.
Ve bunlar küçük bir hareketin yapabileceği tüm tepkilerden sadece BAZILARI.
Bir eylem seçimden, seçim ise düşüncelerimizden gelir, bu yüzden iyi bir zihne ihtiyacımız vardır. İyi bir zihin ise farkında olmamızı sağlar, farkında olmamız ise sıradan olmamamızı.
3. Aşama; Alışkanlıklar
Bir eylemde bulunmak için karar verdiniz, sonuçlarını analiz ettiniz ve harekete geçtiniz. Bu eylemi ne kadar çok tekrar ederseniz, bunu alışkanlık haline getirme olasılığınız o kadar artar.
Ve bu alışkanlıklar, bizi başarılı kılar dolayısıyla kararlarımızın başarılı sonuçlara dönüşmesi için alışkanlık haline getirmeliyiz. İyi alışkanlıkların bizi başarıya ulaştırması ise farkındalığımızı arttırır, sonrasında alacağımız kararları alışkanlıklarımıza göre şekillendiririz.
4. Aşama; Yetenek
Bir eylemi bir kez yaptığınızda, elinizden gelenin en iyisini yaparsınız, ancak bu eylemi her tekrarladığınızda, bir öncekinden en az % 1 daha iyi olursunuz, neden? Tekrar ve tekrar uygulama sizi o konuda yetenekli hale getirebilir.
Pratik yapın ve daha iyi olmayı hedefleyin, pratikte ısrarcı olmak sizi o konuda yetenekli yapabilir, bunu asla es geçmeyin. Bir konuda yetenekli olmak ise sizi sıradan biri olmaktan çıkartır.
Şimdi tüm bu kavramları gözden geçirelim ve biraz daha ilginç hale getirelim!
Hafıza, onu kontrol etmezseniz sizi geri çevirebilir ve yaşadığınız hayal kırıklıklarının, geçmiş seçimlerinizden kaynaklandığının farkına varırsınız. Bir eylem yaptığınızda hafızanız tazedir ve bu eylemi sonraki zamanlar için hatırlar. Ancak bu eylemin gerçek sonuçları belki uzun zaman alabilir. Ve işte çoğu insanın çok erken pes etmesinin ve uzun dönem hedeflerini gerçekleştirememesinin veya birçoğunun yeni alışkanlıklar yaratmada başarısız olmasının nedeni budur. Bu yüzden birçok insan başladığı farklı koşuşturmalarda başarısız olduğunu düşünerek pes eder.
Şu anda yaşadığımız sonuçlar, yıllar önce aldığımız seçimlerden ve yıllar sonra yaşamak isteyeceğimiz sonuçlar, bugün aldığımız seçimlerinizin kalitesiyle tanımlanır.
Geçenlerde 9 yaşındaki kızımla zaman makinası ile ilgili bir sohbette şunu sormuştum kendisine; Eğer bir zaman makinası olsaydı ve kullanmak için tek bir şansın olsaydı hangisini tercih ederdin, geçmişe mi, geleceğe mi gidip dönmek isterdin?
Henüz bu dünyada 9 yıl yaşamış biri bile geçmişe gitmek isterdim dedi, soruya cevap verenlerin belki de yarısından fazlası gibi.
Fakat gitmemiz gereken yer aslında gelecektir. Böylece zaman içinde verdiğimiz kararların sonuçlarını gelecekte neye sebep olduğunu görüp sonraki kararlarımızı buna göre alabilirdik.
Öyleyse neden herkes kendine iyi bir gelecek inşa etmek için doğru kararları almıyor?
Cevabı basit aslında; Anlık tatmin ve şikâyet.
İnsanlar, gecikmiş haz yerine anında tatmin olmayı tercih ederler. Bu anlık tatmin duygusu insanları sabırsız yapar ve başarısızlık anında şikâyete dönüşür.
Örneğin; Sırf yediğimiz an bize verdiği anlık haz nedeniyle, daha fazla abur cubur yeriz. Çünkü sağlıklı beslenmek bize anında bir tatmin sağlamaz, sadece hazzı geciktirir. Anlık haz nedeniyle aldığımız kilolardan şikâyet etmek en kolay yoldur. Ödemdir aslında onlar hep -)
Ya da günlük kullandığımız sosyal medya mecralarını düşünün, basit, kolay ve rahat olduğu için Instagram, Twitter, Facebook'da sonsuz gezinebiliyoruz, hiç sıkılmıyoruz.
Ama neden durup bir kitap okumaya başlamıyoruz? Çünkü maalesef hepimiz, anında tatmin tuzağına düşen bizim gibi insanları görmeyi tercih ediyoruz.
Neden bu tuzağa düşüyoruz?
Çünkü anlık tatmin toplumunda yaşıyoruz. Farklı olmaya çalışmıyoruz. Sıradan insanları takip ederek sıradanlığın meşru haline getirildiği bir ortamda yaşıyoruz. Fakat her küçük değişikliğin, büyük bir değişime neden olabileceğinin farkına varamıyoruz.
Bugün (hafızamızı yoklayarak) yaptığımız KÜÇÜK bir seçim (alışkanlıklarımız, yetenek ve sonuçlar yoluyla) BÜYÜK bir değişiklik haline gelebilir.
Şimdi, seçimlerimizin geleceğimizi nasıl büyük ölçüde ETKİLEDİĞİNİ anlıyor musunuz?
Sıradanlığın ötesine geçmek ve bunların farkında olmak işte bu yüzden çok önemlidir. Kararlarımızı geleceğimize göre vermek bizi sıradanlıktan kurtarır. Aynen bu yazıyı sonuna kadar okuyarak, farkındalığını ortaya koyan sen gibi. Teşekkürler.
Birisi 4 Yıl Önce
Çok güzel...
Uğur Açıkgöz 4 Yıl Önce
Teşekkürler güzel ve düşündürücü bir yazı olmuş. Senin sayende bende farkındalığımı ortaya koydum.
Mustafa 4 Yıl Önce
Sağlıklı beslen!,sağlıklı düşün!, sağlıklı kazanç sağla!, sağlıklı yaşa!,dünyalarında sağlıklı olsun,kalemine sağlık.
Ayhan Akyol 4 Yıl Önce
Çok iyi bir yazı muş.Iyi alışkanlıklar edinmek her zaman iyidir,yetenekl iol makta ÖNEMLİ..SELAMLAR.